Мандрівний фестиваль Docudays UA вкотре завітав до Білозерщини


Нарешті, в Херсонській області стартував XV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який триватиме з 10 по 16 грудня 2018 року. Цього року найцікавіші документальні стрічки про права людини побачать мешканці понад 200 міст і містечок України. Головна тема цьогорічного фестивалю має назву «Рівні рівності» та присвячена суспільним викликам, пов’язаним з поняттям рівності. Вже котрий рік поспіль громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку“ є постійним партнером Мандрівного фестивалю. 


Цього року на Херсонщині фестиваль стартував у символічний день 10 грудня – Міжнародний день з прав людини. В цей день на Білозерщині учні 9-11 класів Білозерського наукового ліцею імені О.Я.Печерського переглянули стрічку “Вихідний“ української режисерки Жанни Максименко-Довгич. В ній йдеться про старі та нові символи, пошук ідентичності та можливість порозуміння між людьми, які, хоч і живуть на сусідніх вулицях, проте стають все далі й далі одне від одного. Це фільм про пошук ідентичності на тлі нової війни й тектонічних змін у країні і, як наслідок, у свідомості людей. Після перегляду школярам ділилися своїми думками, про те, чи можна й далі жити, застрянувши однією ногою в радянському минулому, а іншою – крокуючи в Європу? 


Також цю символічну дату представники громадської організації та партнери з Білозерського Бюро правової допомоги використали як інформаційний привід, аби провести просвітницьку дискусію з учнями в рамках Кампанії проти булінгу, яка орієнтована на дітей та їхніх батьків. Діти переглянули відеоролик, в якому йдеться про мирне вирішення конфліктних ситуацій, з якими діти стикаються майже кожного дня. Кампанія розпочата Міністерством юстиції в межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!» за сприяння Національної поліції України. 


Нагадаємо, що Місія Мандрівного фестивалю - це створення можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким способом сприяти розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності. Реалізуючи цю місію, ми сприяємо популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні. 

Фестиваль – неполітичний і некомерційний. 

Організатори: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Громадська організація «Південь», Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я», ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

Регоінальний координатор фестивалю у Херсоні та Херсонській області - ГО «Громадський центр «Нова генерація». Місцевий партнер фестивалю ГО “Білозерський центр регіонального розвитку “. 

Наталя Юшко

Дописати коментар

0 Коментарі