Як можна «виписати» особу з будинку?



Непоодинокі випадки звернення до юристів є питання щодо зняття особи з реєстрації місця проживання, інакше кажучи, як можна «виписати» особу з будинку?

Під час виїзду юристів до с. Софіївка, 09 квітня 2019 року, саме це питання було актуальним та вимагало більш детального розяснення.

Так, юристка Білозерського офісу Мережі правового розвитку ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» НаталяЮшко пояснила, що вирішення питання зняття особи з реєстрації можливе двома шляхами: позасудовим та судовим.

Звісно найшвидше та найлегше – це позасудовий шлях вирішення проблеми. Особа повинна подати заяву до сільської ради за місцезнаходженням житлового будинку в якому вона зареєстрована.

Якщо особа з будь-яких підстав не може самосійно звернутися з заявою про зняття з реєстрації, від її імені, такі дії може здійснити представник за довіреністю.

Якщо особа відмовляється добровільно знятися з реєстрації, це можливо зробити в судовому порядку.

В’ячеслав Лях, юрист Білозерського офісу Мережі правового розвитку, пояснив, що можливість позбавити права користування житловим приміщенням і тим самим зняти особу з реєстрації залежить від того, чи належить така особа до членів сім’ї власника будинку.

Слід мати на увазі, що відповідно до Житлового кодексу України до членів сімї власника належать:
- чоловік або дружина власника, їх діти та батьки;
- членами сім'ї власника жилого приміщення може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно  проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

Таких осіб можна позбавити права користування житловим приміщенням та зняти з реєстрації, коли вони не проживали там без поважних причин понад один рік. (якщо інше не було встановлено за домовленістю з власником будинку).

В такому разі, власник будинку після спливу одного року з моменту припинення проживання члена його сімї у будинку, має право звернутися до суду з позовом про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням та зняття з реєстрації.

Це щодо членів сімї власника будинку, до інших осіб такий строк не застосовується.
Слід памятати, що в кожному окремому випадку, суд самостійно встановлює наявність або відсутність поважних причин припинення користування житловим приміщенням особою, яка не проживала там понад встанолвений строк.

Після набрання рішенням суду законної сили, власнику будинку необхідно самостійно звернутися до сільської ради за місцезнаходженням житлового будинку в якому зареєстрована особа з заявою про зняття такої особи з реєстрації.

За отриманням правової допомоги та консультації ви можите звернутися до Білозерського офісу Мережі правового розвитку ГО «Білозерський центр регіолнального розвитку» за адресою: смт Білозерка, вул. Свободи (колишня К.Маркса) 86а, або за тел. (05547) 33-7-68, МТС (095) 087-48-60, Київстар (068) 538-90-06.

Захід відбувся в рамках проекту "Посилення правових можливостей об’єднаних громад у захисті прав дітей та жінок" за фінансової підтримки Міжнароднийфонд "Відродження"

Дописати коментар

0 Коментарі