Консультація юриста в Станіславі




17 квітня 2019 року юристами Білозерського офісу Мережі правового розвитку здійснено виїзд до Станіславу де населенню було надано юридичну консультацію.

Одним з головних питань під час звернень це - порядок стягнення аліментів з батьків які ухиляються від обов’язку утримувати своїх дітей.

Юрист офісу Вячеслав Лях розповів, що є два способи стягнення аліментів: мирним шляхом та в примусовому порядку. Сторони між собою домовляються щодо розміру та періодичності сплати аліментів на дитину в добровільному порядку. Дана домовленість може бути усною, але для додаткових гарантій виконання домовленостей батьки дитини можуть укласти між собою нотаріально посвідчений договір про утримання дитини. Також один із батьків може подати за місцем своєї роботи заяву про відрахування аліментів на дитину у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві.
У разі відсутності домовленостей один із батьків може звернутися до суду із заявою про стягнення аліментів.

Яким чином можна стягнути аліменти в судовому порядку?
Один з батьків з ким проживає дитина має право звернутися до суду з заявою про стягнення аліментів. У такому разі, заявник може вимагати стягнення аліментів на утримання дитини в частці від доходу, або у вигляді конкретно визначеної суми.

У разі видачі судом виконавчого документу, стягувач може самостійно надіслати виконавчий документ за місцем роботи боржника або отримання ним інших доходів із заявою про здійснення відрахування аліментів, або направити/подати заяву разом із оригіналом виконавчого документу для примусового виконання до органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця.

Який мінімальний розмір аліментів?
Законодавець визначає мінімальний розмір аліментів який може бути стягнутий з боржника не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

У 2019 році прожитковий мінімум на дітей становить:
віком до 6 років:
з 1 січня– 1626 грн;
з 1 липня – 1699 грн;
з 1 грудня – 1779 грн
віком від 6 до 18 років:
з 1 січня – 2027 грн; 
з 1 липня – 2118 грн;
з 1 грудня – 2218 грн.

Однак є виключення. Якщо платник аліментів має нерегулярний дохід, суд може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі, яка підлягає щорічній індексації.

Якщо аліменти не сплачуються, на яку допомогу можна розраховувати?
Орган соціального захисту населення за заявою стягувача аліментів може призначити тимчасову допомогу в разі:
-          якщо рішення суду про стягнення аліментів не виконується у зв'язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна, на які за законом може бути звернено стягнення;
-          стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває у місцях позбавлення волі, якого визнано недієздатним, або він перебуває на строковій військовій службі; 
-          місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

За отриманням правової допомоги та консультації ви можите звернутися до Білозерського офісу Мережі правового розвитку ГО «Білозерський центр регіолнального розвитку» за адресою: смт Білозерка, вул. Свободи (колишня К.Маркса) 86а, або за тел. (05547) 33-7-68, МТС (095) 087-48-60, Київстар (068) 538-90-06.


Захід відбувся в рамках проекту "Посилення правових можливостей об’єднаних громад у захисті прав дітей та жінок" за фінансової підтримки Міжнародний фонд "Відродження"

Дописати коментар

0 Коментарі