Донька отримала додатковий строк для прийняття материної спадщини


Мешканка Херсонщини пропустила термін прийняття спадщини від матері – просто не знала, що саме і коли для цього слід було робити. Стати законною спадкоємицею через суд жінці допомогли у Білозерському офісі Мережі правового розвитку при громадській організації «Білозерський центр регіонального розвитку».

Трапляються ситуації, коли після смерті близьких родичі з різних причин не квапляться звернутися до нотаріуса, аби прийняти спадщину. Обставини можуть бути різними: приміром, людина взагалі не знала про необхідність оформлення спадщини або не займалася оформленням спадкового майназа станом здоров’я. В будь-якому разі результат один: спадкове майно вважається таким, що не прийнято.

Саме з такою ситуацією звернулася до Офісу жителька одного з сіл Херсонщини пані Марія. Розповіла, що на час смерті матері вона постійно з нею проживала і вважала, що таким чином і прийняла спадщину. Згодом, звернувшись до нотаріуса, отримала відмову у видачі свідоцтва про прийняття спадщини у зв’язку з пропущенням шестимісячного строку для її прийняття.

Юрист Офісу В’ячеслав Лях звернув увагу клієнтки на те, що, дійсно, статтею 1268 Цивільного кодексу (КС) України передбачено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Але підтверджуючих документів, які допомогли би встановити факт постійного проживання зі спадкодавцем у пані Марії не було, оскільки вона була зареєстрована за іншою адресою і надати нотаріусу довідку про реєстрацію місця проживання не могла. 
У зв’язку з тим, що пані Марія не знала про те, що обов’язковою умовою для прийняття спадщини у випадках проживання разом зі спадкодавцем є факт реєстрації місця проживання, строк для прийняття спадщини нею був пропущений, – констатував юрист. 


Не зважаючи на всі ці обставини, В’ячеслав Лях запропонував їй звернутися до суду, та вже в судовому порядку визначити додатковий строк для прийняття спадкового майна. Юрист підготував позовну заяву про визначення додаткового строку для прийняття спадщини та звернено увагу суду, що:

  • відповідно до ст. 1220 ЦК України, часом відкриття спадщини є день смерті особи, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини відповідно до ст. 1270 ЦК України.
  • відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.
Отримавши обґрунтування причини пропуску строку для прийняття спадщини, суд позитивно розглянув позовну заяву та виніс рішення*, яким надав пані Марії додатковий строк для прийняття спадщини.

Дописати коментар

0 Коментарі