Правова допомога в селі Широка Балка

Якщо орендар орендує землю сільськогосподарського призначення більше ніж 7 років, чи має він право власності на цю земельну ділянку? Бабуся померла 1,5 року тому, не залишивши заповіту на земельну ділянку (пай), що робити? Якщо дзвонять колектори з приводу чужого кредиту куди скаржитися і чи варто взагалі реагувати?

З такими питаннями під час виїзної консультації 11 липня 2019 року, звернулися мешканці села Широка Балка.

Юрист Білозерського офісу Мережі правового розвитку при громадській організації "Білозерський центр регіонального розвитку"  В'ячеслав Лях роз’яснив, що договір оренди земельної ділянки незалежно від того, на який строк він укладений, не дає право власності на орендовану землю. Єдину перевагу орендарю надає законодавство України при викупі орендованої земельної ділянки. Відповідно до ч.1 ст.9 Закону України "Про оренду землі"орендар,який відно до закону може мати у власності орендовану земельну ділянку, має переважне право на придбання її у власність у разі продажу цієї земельної ділянки. Орендодавець зобов’язаний повідомити в письмовій формі орендаря про намір продати земельну ділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається.

У разі відмови орендаря від свого переважного права на придбання орендованої земельної ділянки до нового власника такої земельної ділянки переходять права та обов’язки орендодавця за договором оренди цієї земельної ділянки. Не допускається відчуження орендованих земельних ділянок державної або комунальної власності без згоди на це орендаря.

Також громадяни цікавилась, чи можна переоформити земельну ділянку (пай) за відсутності заповіту? Юрист пояснив, що тільки в судовому порядку потрібно визнавати спадщину, поновлювати строк на її прийняття та оформляти на себе.

Досить часто хтось міг стати «жертвою» банківського терору, коли співробітники по кілька разів на день дзвонять на особистий номер, друзям або родичам і навіть шлють листи з вимогою повернути гроші замість когось.

Що робити якщо банк вимагає погасити кредит, який я не брав? Головне, не реагувати. Якщо гроші ви не брали і дзвонять з приводу чужого боргу, можна не переживати. Якщо ж банк вимагає від вас по вашому кредиту, тоді слід звернутися в поліцію та повідомити про шахрайські дії.

Куди звертатися, якщо дошкуляють колектори – тільки на гарячу лінію. Та перш за все, потрібно звернутися до поліції.

Коли приходять СМС з банку за чужим кредитом, не потрібно зразу ж передзвонювати і відповідати. Чим більше ви ігноруєте дії та більше заявляєте про те, що нікого не знаєте, тим швидше припинять дзвонити.

Чужий борг – не ваш обов'язок. І без підпису в договорі поруки ніхто не має права щось вимагати від вас.

Захід відбувся в рамках проекту “Посилення правових можливостей об’єднаних громад у захисті прав дітей та жінок“ за фінансової підтримки Міжнародний фонд “Відродження“.




Дописати коментар

0 Коментарі