Що буде, якщо не з’явитися у військкомат у призначений час



Юрист Білозерського офісу Мережі правового розвитку при громадській організації «Білозерський центр регіонального розвитку» В’ячеслав Лях – про тонкощі призову громадян України на строкову військову службу. Ця консультація – відповідь на питання мешканця села Токарівка, що на Херсонщині, з яким він звернуся до Офісу у квітні цього року.

Порядок організації підготовки та проведення призову громадян України на строкову військову службу визначається Законом України “Про військовий обов’язок і військову службу” та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України.

Після набрання чинності Указом Президента України щодо проведення чергового призову призовники, яким надійшла повістка районного (міського) військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов’язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці.

Згідно зі ст.15 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов’язані з’явитися до призовної дільниці в 10-денний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України.

Призовники, які змінили місце проживання, зобов’язані в 7-денний строк прибути до районного (міського) військового комісаріату за новим місцем проживання для взяття на військовий облік.

Керівники підприємств, установ, організацій і навчальних закладів незалежно від підпорядкування та форм власності на вимогу військових комісаріатів забезпечують своєчасне прибуття громадян призовного віку до призовних дільниць. За законом повістка має бути вручена особисто в руки – це коли призовник/військовозобов’язаний розписався за неї. Таку повістку працівники військкомату можуть вручити не тільки за місцем проживання, а й на роботі.

Якщо повістку вручили на вулиці чи залишили її в поштовій скриньці або у дверях, то вона не вважається врученою.

Не допускається виклик до військкомату за телефоном.

За законом повістку може вручити тільки працівник військкомату, а також сільський чи селищний голова. Інші особи не мають права цього робити. За отримання повістки не можуть розписуватися батьки, дружина чи інші родичі. Тоді вона вважається не врученою.

Що ж буде, якщо не з’явитися у військкомат у призначений час? Якщо ви не розписалися про отримання повістки, міра відповідальності за неявку в призначений час до військкомату мінімальна.

Якщо ж ви отримали повістку, але не з’явилися, то відповідальність за це буває як адміністративною, так і кримінальною. Все залежить від наступних факторів: вік призовника, тип призову, неможливість з’явитися вчасно з поважних причин. Але це не означає, що ви можете уникнути негативних наслідків.

Якщо неявки носять постійний характер, то ваші дії будуть розцінені як ухиляння від служби в армії. Тоді військкомат направляє відповідного листа до прокуратури, і вас розшукуватимуть поліцейські. Проводяться слідчі дії і в разі, якщо ваша провина буде доведена – тільки тоді настає покарання.

Дописати коментар

0 Коментарі