ЕКОсвято в Білозерці

16 травня 2019р. в Білозерці відбулося урочисте підведення підсумків проекту «Впровадження роздільного збору сміття в 5 навчальних закладах Білозерської об'єднаної територіальної громади». Цей проект впродовж останніх 6 місяців в Білозерській громаді впроваджували активісти громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» у співпраці з відділом освіти, культури, молоді та спорту селищної ради, МКП «Водограй» та Мережею правового розвитку за підтримки Інститут лідерства та управління Українського Католицького Університету та Фундації Чарльза Стюарта Мотта. 

Привітала гостей та учасників заходу селищний голова Чередник Антоніна Іванівна


Представниця Інституту лідерства та управління Українського Католицького Університету Данильченко Дарія Миколаївна теж привітала учасників: "Дуже приємно бути тут, на підсумковому заході проекту і бачити, як наші випускники не лише продовжують свою діяльність, створюючи можливості для вирішення актуальних проблем своєї громади, а й залучають молодь до цього. Для більшості учасників це був перший досвід написання проектів, хотілося б побажати, щоб він мав своє продовження. Адже ніхто краще за нас не вирішить наші проблеми, не залежно від того, де ми живемо - в Білозерці, Києві чи Львові. Сподіваюся, що серед цих дітей будуть ті, хто захопиться громадською діяльністю і приїде колись вчитися до нас, в Інститут лідерства та управління УКУ".


Голова організації «Білозерський центр регіонального розвитку» Петренко Елла Євгеніївна підбила підсумки проекту та подякувала партнерам та учасникам за підтримку, ентузіазм та завзяття. Лише в командній роботі можна було досягти таких неймовірних результатів: більше 1000 учнів стали учасниками ЕКОДНІВ, 40 активних громадян розробили 15 проектів учнівських ініціатив, 40 кг цукерок діти обміняли на 112 кг використаних батарейок, в школах встановлено контейнери для роздільного збору сміття, учнями зібрано 2576 кг скла, 562 кг макулатури та 97 кг пластика, започатковано конкурс «Екошкола» та конкурс учнівських ініціатив. 



Під час заходу учні презентували свої ідеї-проекти щодо розвитку громади. На конкурс учнівських ініціатив організатори отримали 15 проектів з Томиної Балки, Надеждівки та Білозерки. Ознайомитися з усіма проектами можна тут: https://pravo-bilozerka.blogspot.com/2019/05/blog-post.html. Кожен з проектів по-своєму цікавий та унікальний, тому перед конкурсною комісією постала непроста задача - визначити лише 5 ініціатив, які отримають фінансування на їх втілення. 


До складу конкурсної комісії увійшли Білозерський селищний голова Чередник Антоніна Іванівна, начальник відділу освіти, культури, молоді і спорту Білозерської селищної ради Білоус Валерій Сергійович, представниця Інституту лідерства та менеджменту Українського католицького університету Данильченко Дарія Миколаївна, представник громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» Лях Вячеслав Іванович, директор малого комунального підприємства «Водограй» Гроза Ірина Василівна, головний спеціаліст відділу освіти, культури, молоді і спорту Білозерської селищної ради Бондаренко Людмила Миколаївна, приватні підприємці Майорова Валентина Вячеславівна та Моргун Юлія Юріївна.



Сертифікати на 5000 гривень отримали наступні проекти:
  • «Здорова дитина – запорука успішності» (Дерваль Вероніка та Воєвуцька Ангеліна з Томиної Балки);
  • «Безпека на дорозі – запорука життя. Створення дитячого автомайданчика на території шкільного подвіря Білозерської школи №3» (Спіріна Ольга);
  • «Смарт-верба» (Гостішева Ганна, Фесюк Ірина, Лутчин Вікторія, Гуменюк Дмитро з Білозерської школи №2);
  • «Містечко мрій» (Жигаліна Ірина з Надеждівки);
  • «Е2, Е4, або Хід конем» (Бунчак Давид з Надеждівки). 

Усі учасники отримали заохочувальні подарунки – екосумки, чашки та кепки, а також солодощі від керівника МКП «Водограй» Грози Ірини Василівни


Салон «Німфа» (приватний підприємець Майорова В.В.) сертифікатом на створення образу та фотосесію нагородив авторку двох проектів третьокласницю Вашину Софію з Надеждівки. 


З лютого школи Білозерської ОТГ змагалися за право називатися ЕКОШКОЛОЮ – учні та педагоги вчилися сортувати відходи, збирали їх роздільно у спеціально встановлені контейнери, створювали промоційні відеоролики. Оголошення та нагородження переможців відбулося під час цього заходу. 

І місце та сертифікат на 4000 гривень здобула Надеждівська школа, яка зібрала найбільшу кількість вторинної сировини – аж 2691 кілограмів, це становить 80% від загальної кількості сировини, зібраної всіма начальними закладами. 


ІІ місце та сертифікат на 3000 гривень виборола Томинобалківська школа. 


ІІІ місце та сертифікат на 2000 гривень зайняла команда Білозерського наукового ліцею ім.О.Я.Печерського. 


Закінчилося екосвято концертом від вихованців мистецької школи.


Відеозапис свята можна переглянути тут: презентації учнівських ініціатив та нагородження переможців.

Катерина Оксенюк

Дописати коментар

0 Коментарі