Повернення кредитних боргів: якщо банк висуває завеликі штрафні санкції


На прикладі з практики юрист Білозерського офісу Мережі правового розвитку при громадській організації «Білозерський центр регіонального розвитку» В’ячеслав Лях роз’яснює, у якому випадку дії банку з нарахування пені та штрафів є незаконними.

Повернення банківської заборгованості за кредитом – одна з найбільш актуальних на сьогодні проблем. Чимало громадян просто неспроможні вчасно погасити заборгованість і стаються заручниками банків, які в свою чергу нараховують непідйомні проценти та штрафні санкції за несвоєчасну сплату кредиту. Саме з такою ситуацією стикнулася жителька селища Білозерка, що на Херсонщині, і звернулася до юриста за допомогою.

Жінка цікавилася, чи є правомірними дії банку щодо нарахування їй штрафних санкції за несвоєчасну сплату кредиту. Уточнила, що тіло кредиту становить близько 2 тис грн – а пені та інших штрафних санкцій їй нарахували близько 10 тис грн.

У даному випадку слід уважно перевірити правильність зроблених банком розрахунків, адже відповідно до ст. 18 Закону України «Про захист прав споживачів», умови за договором є несправедливими, якщо розмір штрафу перевищує 50% від суми договору.

Водночас статтею 551 Цивільного кодексу України передбачено, що розмір неустойки може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків, та за наявності інших обставин, які мають істотне значення.

Також, ст. 233 Господарського кодексу України, у разі, якщо належні до сплати штрафні санкції надмірно великі порівняно зі збитками кредитора, суд має право зменшити розмір санкцій.

Звідси висновок - законодавство України не допускає надмірне збільшення штрафних санкції за непогашення заборгованості за кредитними договорами.

Дописати коментар

0 Коментарі