Як визнати особу з інвалідністю недієздатною і встановити над нею опіку



Рідні хочуть встановити опіку над родичем, який має статус інваліда з дитинства, але не можуть. Причина – особу не визнано судом недієздатною. Що робити, куди звернутися, як документи потрібні? З таким питанням до Білозерського офісу Мережі правового розвитку при громадській організації «Білозерський центр регіонального розвитку» звернувся мешканець Херсонщини. Консультацію подає юрист офісу В’ячеслав Лях.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 Цивільного кодексу (ЦК) України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Такі справи розглядаються в окремому судовому провадженні за місцем проживання цієї особи.

У заяві до суду слід обов’язково залучати орган опіки та піклування як заінтересовану особу. Слід також зауважити, що коло заявників за даними справами є обмеженим. Заяву про визнання фізичної особи недієздатною подати можуть тільки члени її сім’ї, близькі родичі, але незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування.

Заявник звільняється від сплати судового збору на підставі ч.2 ст. 299 та п. 9 ч. 1 ст 5. Закону України «Про судовий збір». У заяві слід чітко вказати всі обставини, які свідчать про хронічні та психічні розлади особи, яка визнається недієздатною, обов’язково із зазначенням усіх доказів. Це можуть бути виписки з історії хвороби, висновки лікувальних закладів, висновок МСЕК.

Також відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України, тільки суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.
Згідно ст.58 Цивільного процесуального кодексу (ЦПК) України, опіка встановлюється над малолітніми особами, які позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до ч.1 ст.60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування. Згідно із ст. 62 ЦК України, Опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.
Згідно із ч.ч. 2-4 ст.63 ЦК України,опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю, фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою, опікун або піклувальник призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника.

Після консультації юрист допоміг скласти чоловікові заяву, зібрати всі додатки до неї і звернутися до місцевого суду.





Дописати коментар

0 Коментарі