Депутати Станіславської ОТГ дізналися про зміни в законодавстві, що регулюють домашнє насильство


26 липня 2019 року у Станіславській сільській раді, представники Білозерського офісу Мережі правового розвитку при ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" роз’яснили депутатам зміни в законодавстві України, що стосуються протидії домашньму насильству. Мета проведення семінару для депутатів Станіславської громади - підвищення рівня кваліфікації і правової грамотності у сфері сімейного права. 



Представниця громадської організації Юшко Наталя зауважила, що сімейне насильство тлумачать як насильницькі й загрозливі дії, зокрема фізичне, емоційне, економічне, та сексуальне насильство, у сім’ї чи інших близьких особистих стосунках, часто із залякуванням, ізолюванням і примусом щодо жертв. Залишається ще багато роботи з реформування й посилення законодавчих засобів боротьби із сімейним насильством в Україні. І водночас інший украй важливий напрям – відкрите обговорення теми домашнього насильства. В українському суспільстві спостерігається тенденція не розголошувати, приховувати проблему сімейного насильства. У нас до сих пір існують стереотипи, що насилля в сім’ї – це “сімейна справа“, до якої не варто втручатися правоохоронним органам, органам місцевого самоврядування, тощо. 

Законодавством України регулюється ряд нормативно-правових актів, якими повинні керуватися уповноважені підрозділи органів Національної поліції України, з метою запобігання та протидії домашньому насильству, забезпечення вжиття заходів з негайного його припинення, недопущення продовження чи повторного вчинення. 

Юрист офісу Лях В’ячеслав розповів про порядок, який встановлює процедуру взяття на профілактичний облік, проведення профілактичної роботи та зняття з профілактичного обліку кривдника з метою недопущення повторного вчинення домашнього насильства, забезпечення контролю за дотриманням кривдником тимчасових обмежень його прав та виконанням обов’язків, покладених на нього у зв’язку з учиненням домашнього насильства. Також правник ознайомив депутатів з наказом Міністерства Внутрішніх Справ України №654 від 01.08.2018 року “Про порядок винесення уповноваженими підрозділами органів національної поліції Ураїни термінового заборонного припису стосовно кривдника“.


Захід проведено в рамках проекту “Посилення правових можливостей об’єднаних громад у захисті прав дітей та жінок”, за фінансової підтримки Міжнародний фонд “Відродження“.

Дописати коментар

0 Коментарі