Співпраця з Білозерською ОТГ щодо запобігання домашньому насильству


Явище домашнього насильства досить поширене. Сотні жінок та дітей, а іноді й чоловіки, потерпають від образ, погроз, побоїв, психологічного тиску. Тому дуже важливо знати, як можна захистити себе та дітей від протиправних дій іншого члена сім’ї. Так, на запрошення голови Білозерської селищної ради Чередник Антоніни, представники Білозерського офісу Мережі правового розвитку при ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" ознайомили місцевих депутатів та представників селищної ради з Законом України “Про запобігання та протидію домашньому насильству“ та іншими законодавчими актами, якими передбачено затвердження порядку проведення оцінки ризиків вчинення домашнього насильства.


Юрист організації Лях В’ячеслав наголосив, що результати оцінки ризиків враховує поліцейський уповноваженого підрозділу поліції під час винесення термінового заборонного припису стосовно кривдника, вжиття інших заходів для припинення такого насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення та надання допомоги постраждалим особам у порядку, визначеному законодавством.



Заборонний припис може містити такі заходи:
  • зобов'язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;
  • заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;
  • заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.
При винесенні припису працівник уповноваженого підрозділу поліції отримує пояснення від кривдника, постраждалої особи (її представника), свідка(ів) (у разі наявності).

Терміновий заборонний припис стосовно кривдника складається на бланку, виготовленому друкарським способом згідно з технічним описом бланка термінового заборонного припису стосовно кривдника, на якому проставлено відповідні серію та номер. Припис складається в одному примірнику з утворенням двох копій через самокопіювальний папір. Оригінал припису вручається кривднику під підпис, перша копія - постраждалій особі або її представнику, друга копія залишається у працівника уповноваженого підрозділу поліції. Припис виноситься строком до 10 діб.

Дія припису припиняється в разі застосування до кривдника судом адміністративного стягнення у вигляді адміністративного арешту або обрання щодо нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні.

Кривдник, стосовно якого винесено припис, згідно з яким він повинен залишити місце спільного проживання (перебування) з постраждалою особою, зобов'язаний повідомити про місце свого тимчасового перебування уповноважений підрозділ поліції за місцем учинення домашнього насильства.

Повідомлення кривдника до уповноваженого підрозділу поліції про місце свого тимчасового перебування фіксується в журналі реєстрації повідомлень про місце тимчасового перебування кривдника, якому винесено терміновий заборонний припис стосовно кривдника).

Працівники уповноваженого підрозділу поліції можуть в установленому чинним законодавством України порядку застосовувати поліцейські заходи примусу для виселення з житлового приміщення кривдника, якщо припис передбачає зобов'язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи, а кривдник відмовляється добровільно його залишити.

Особа, стосовно якої винесено припис, може оскаржити його до суду в загальному порядку, передбаченому для оскарження рішень, дій або бездіяльності працівника уповноваженого підрозділу поліції, який виносив припис.

Захід реалізовано в рамках проекту “Посилення правових можливостей об’єднаних громад у захисті прав дітей та жінок“ за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження“ та сприяння Мережі правового розвитку.








Дописати коментар

0 Коментарі