Спадкоємець домігся звільнення батькового будинку з-під арешту




Мешканець Херсонщини не міг оформити спадщину, оскільки на будинок батька було накладено арешт. Справа ускладнювалася тим, що матеріали справи було знищено у зв`язку з закінченням строку їх зберігання. Вирішити проблему через суд на користь спадкоємця вдалося за допомоги юристів Білозерського офісу Мережі правового розвитку. 

Для пана Романа після смерті батька відкрилася спадщина на все майно, в тому числі й на житловий будинок. Пан Роман вчасно звернувся до нотаріуса для прийняття спадщини, проте оформити право власності на спадкове майно не зміг, оскільки виявилося, що на будинок батька накладено арешт. За порадою нотаріуса чоловік звернувся до відповідної установи з письмовою заявою щодо зняття арешту, проте отримав відмову, скільки виконавче провадження відносно його батька було завершено за письмовою заявою стягувача, а матеріали справи було знищено у зв`язку з закінченням строку їх зберігання.

Ситуація для пана Романа була непростою – арешт будинку перешкоджав йому реалізувати свої права як спадкоємця, при цьому виконавчого провадження відносно померлого батька не було. З цим питанням сам чоловік розібратися не зміг, тому звернувся по безоплатну правову допомогу до офісу при громадській організації Білозерський центр регіонального розвитку.

Юрист В’ячеслав Лях пояснив, що згідно з положеннями ст. 50 ч. 2, 3 Закону України «Про виконавче провадження» № 606-XIV від 21 квітня 1999 року (в редакції, чинній на момент завершення виконавчого провадження), у разі, якщо у виконавчому провадженні державним виконавцем накладено арешт на майно боржника, у постанові про закінчення виконавчого провадження або повернення виконавчого документа до суду або іншого органу (посадовій особі), який його видав, державний виконавець зазначає про зняття арешту, накладеного на майно боржника.

За заявою боржника державний виконавець видає йому додаткові копії постанови, зазначеної в частині другій цієї статті, для їх пред`явлення до органів, що здійснюють реєстрацію майна або ведуть реєстр заборони на його відчуження, для зняття арешту, накладеного на майно.

Згідно ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю . Відповідно до ст. 321 Цивільного кодексу України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Згідно ст.ст. 1218, 1268 ч.5 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Незалежно від часу прийняття спадщини, вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Положенням ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Вивчивши всі матеріали справи, В’ячеслав Лях підготував пакет документів до суду. В поданій заяві містилося прохання зняти арешт та заборону відчуження житлового будинку.

Суд ці вимоги задовольнив у повному обсязі*. Тепер пан Роман зможе безперешкодно оформити спадщину і стати власником будинку.

*Посилання на рішення суду в Єдиному держреєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/Review/83094968


Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного фонду «Відродження».

Дописати коментар

0 Коментарі