Про зміни до законодавства щодо протидії булінгу дізналися педагоги Білозерського закладу освіти № 2




Прийняття законів України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу» потребує вжиття заходів до організації роботи у закладах загальної середньої освіти та місцевих органах управління у сфері освіти, спрямованих на захист прав та інтересів дітей, а також інших учасників освітнього процесу. Так 28 жовтня 2019 року представники ГО Білозерський центр регіонального розвитку, провели семінар для педагогічного складу Білозерського ЗПЗСО №2 Правові механізми захисту прав дітей.
Юрист Білозерського офісу Мережі правового розвитку Лях В’ячеслав наголосив на тому, що керівник закладу освіти повинен довести до відома здобувачів освіти, педагогічних працівників, батьків та інших учасників освітнього процесу щодо їх обов’язку повідомляти керівника закладу про випадки булінгу (цькування), учасниками або свідками якого вони стали, або підозрюють про його вчинення по відношенню до інших осіб за зовнішніми ознаками, або про які отримали достовірну інформацію від інших осіб. Відповідно до такої заяви керівник закладу повинен винести  рішення про проведення розслідування із визначенням уповноважених осіб. Для прийняття рішення за результатами внутрішнього розслідування керівник закладу освіти створює наказом комісію з розгляду випадків булінгу (цькування) та скликає засідання. До складу такої Комісії можуть входити педагогічні працівники, (у тому числі психолог, соціальний педагог), батьки постраждалого та булера, керівник закладу та інші заінтересовані особи. Якщо Комісія визнала, що це був булінг (цькування), а не одноразовий конфлікт чи сварка, тобто відповідні дії носять систематичний характер, то керівник закладу освіти зобов’язаний повідомити уповноважені підрозділи органів Національної поліції України (ювенальна поліція) та Службу у справах дітей.


Провідну роль у боротьбі з булінгом та домашнім насильством відведено педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти, зазначила керівниця проекту Юшко Наталя, на яких покладено обов’язки щодо проведення з учасниками освітнього процесу виховної роботи із запобігання та протидії домашньому насильству та булінгу; інформаційно-просвітницьких заходів; необхідності невідкладного інформування визначені законом органи про випадки домашнього насильства, що стали їм відомі; організації роботи практичного психолога та/або соціального педагога з постраждалими дітьми тощо.
Захід проведено в рамках проекту Посилення правових можливостей у захисті прав дітей та жінок, за фінансової підтримки Міжнародного фонду Відродження

Дописати коментар

0 Коментарі