Учні Херсонської гімназії Т.Г.Шевченко дізналися про адміністративну відповідальність неповнолітніх

Серед підлітків є поширеною думка, що до повноліття за їх правопорушення відповідають батьки. Але насправді, це твердження є помилковим. Законодавством передбачено конкретні випадки, коли юридична відповідальність неповнолітніх починається з 16 років, а за вчинення деяких кримінальних злочинів і з 14 років.


Про юридичну відповідальність підлітків розповідають представники Білозерського офісу Мережі правового розвитку Лях Вячеслав та Юшко Наталя.



8 листопада 2019 року для учнів КЗ “Гімназія Т.Г.Шевченко“ Херсонської обласної ради юристи провели тренінг “Відповідальність неповнолітніх“. 

Юрист ГО “Білозерський центр регіонального розвитку“ Лях В’ячеслав ознайомив школярів з особливостями цивільної відповідальності неповнолітніх. Цивільна відповідальність – це встановлені законом юридичні наслідки за невиконання або неналежне виконання особою обов’язків, зобов’язань, що пов’язані з порушенням цивільних прав другої сторони.

 

 Малолітні особи, тобто діти віком до 14 років, не відповідають за заподіяну шкоду. Згідно зі ст. 1178 ЦК України за заподіяну шкоду особами, які не досягли 14 років, несуть відповідальність їхні батьки (усиновлювачі), опікуни, навчальні, виховні та інші заклади, якщо вони не доведуть, що шкоду було завдано не з їх вини.

Щодо цивільної відповідальності осіб віком 14-18 років, то неповнолітній самостійно відповідає за невиконання договору, укладеного ним самостійно, а також за згодою батьків.


Однак, якщо в неповнолітнього немає майна, достатнього для відшкодування збитків, додаткову відповідальність несуть його батьки.

У випадку заподіяння шкоди неповнолітнім у віці від 14 до 18 років він відповідає на загальних підставах. Якщо в нього немає майна чи заробітку достатнього для відшкодування шкоди, шкода відшкодовується повністю чи в частині, якої не вистачає, його батьками.



Батьки зобов’язані відшкодувати шкоду, завдану дитиною, щодо якої вони були позбавлені батьківських прав, протягом 3-х років після позбавлення їх батьківських прав, якщо вони не доведуть, що ця шкода не є наслідком невиконання ними своїх батьківських обов’язків. 



Під час тренінгу дітям було запропоновано практичні завдання, метою яких є узагальнення знання учнів з запропонованої теми, навчити використовувати отримані знання на практиці; розвивати увагу, вміння аналізувати та робити висновки, удосконалювати навички командної роботи.


Захід проведено в рамках проекту “Посилення правових можливостей об’єднаних громад у захисті прав дітей та жінок“ за фінансової підтримки Міжнародний фонд “Відродження “.

Дописати коментар

0 Коментарі