Мешканці села Софіївка Станіславської громади отримали юридичну допомогу



Пропущення строку для прийняття спадщини. Що робити та куди звертатися? З таким питанням до юриста Білозерського офісу Мережі правового розвитку звернувся житель села Софіївка. В приміщенні сільського будинку культури, 31 січня 2020 року В’ячеслав Лях здійснив прийом громадян з надання безоплатної правової допомоги.

Що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, чоловік не знав. Отже, особа-спадкоємець, яка пропустила вказаний строк, має два варіанти подальших дій (ст. 1272 ЦК):

варіант 1 – отримати письмову згоду інших спадкоємців, які прийняли спадщину, на подання нотаріусу або уповноваженій особі органу місцевої ради (у сільських населених пунктах) заяви про прийняття спадщини після встановленого строку. Письмова згода викладається у довільному вигляді;

варіант 2 – звернутися до суду із позовом про поновлення строку для прийняття спадщини, призначення додаткового строку.

Слід зауважити, що для встановлення додаткового строку прийняття спадщини позивачеві необхідно довести поважність причин його пропуску .

Поважними є причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій із прийняття спадщини. Місцевим жителям були надані консультації з соціальних, житлових, спадкових та сімейних питань. 

Не можуть бути визнані поважними причини пропуску строку для прийняття спадщини, зокрема:
  • юридична необізнаність позивача стосовно строку та порядку прийняття спадщини;
  • необізнаність особи про наявність спадкового майна;
  • непрацездатність;
  • похилий вік;
  • несприятливі погодні умови;
  • незнання про існування заповіту;
  • відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини;
  • установлення судом факту, що має юридичне значення для прийняття спадщини (установлення - факту проживання однією сім’єю тощо), невизначеність між спадкоємцями щодо того, хто буде приймати спадщину.
Для більш детальної консультації та отримання юридичної допомоги ви можете звернутися до ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за адресою: смт. Білозерка, вул. Свободи, буд. 86а (Торговий дім В.П.Безпоясного -2 поверх), або за номером телефону: 80 5547 33 7 68; 095 087 48 60; 068 538 90 06.

Захід проведено в рамках проекту «Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області» за фінансової підтримки міжнародного фонду «Відродження».



Дописати коментар

0 Коментарі