У Херсоні пройшов тренінг з подолання конфліктів для мешканців Білозерського району



У Херсоні сільські голови та депутати, громадські активісти та освітяни Білозерського району  під час тренінгу вчилися як запобігати та вирішувати  конфлікти у своїх громадах.

31 січня-01 лютого в Херсоні пройшов тренінг «Аналіз  конфліктів у громадах та механізми їх вирішення» для сільських голів та депутатів, громадських активістів та освітян Білозерського району. Програма була цікавою та насиченою.  Говорили про конфлікт та його суть, про етапи конфлікту, на якій стадії можна вирішити конфлікт.


Тренерка Альона Матвийчук цікаво та доступно розповіла про підходи до вирішення конфліктів, учасниці  попрактикувались у техніці "Я - твердження",  коли ми говоримо про себе, про свої почуття, потреби та що б ми хотіли змінити в тій чи іншій ситуації.  «Я   ніколи не думала, що буде так важко говорити про свої потреби та почуття, - говорить одна із учасниць. – Адже коли ми ображаємось, ми не обговорюємо свої почуття, ми не проговорюємо образи, а тільки звинувачуємо один одного. Я ніколи не задумувалась про справжню свою потребу в конфлікті:  чому я так вчиняю насправді?!»


Другий день тренінгу був не менш насиченим, пізнавальним та цікавим.  Він був присвячений діалогу (процес вирішення конфлікту або проблеми, прийняття рішення чи досягнення згоди у громаді), його принципам та стадіям.  Учасники спробували себе у ролі фасилітаторів (людина, яка забезпечує успішну групову комунікацію), освоїли техніку «кільце», в основі якої лежить перефразування  ( коли ми перевіряємо правильність свого розуміння висловлювань тієї чи іншої сторони під час конфлікту).


«Я зрозуміла, що бути фасилітатором це не моє, - говорить Інна Корміленко, громадська активістка з Білозерки. -  Це дуже важка та відповідальна робота, яка потребує певних умінь, навичок та практичного досвіду. Але я рада, що я спробувала себе в цій ролі і я впевнена, що ці знання мені допоможуть  як у власному житті, так і на роботі.»

Потім учасники обговорювали проблеми в їхніх громадах. Виявилось, що найактуальнішими проблемами в їхніх селах є: погані дороги, відсутність вуличного освітлення, сміттєзвалища поряд із селом, несплата податків підприємцями, відсутність паркових зон та дитячих майданчиків, та ін.

Деякі учасниці тренінгу виявили бажання провести діалогові зустрічі у своїх громадах. Тож попереду ще багато роботи, а значить - далі буде…  

Тренінг проходив в рамках проекту «Створення можливостей для соціальної згуртованості», що реалізується ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за фінансування European Union in Ukraine через International Alert у партнерстві з Thomson Media

Дописати коментар

0 Коментарі