Консультація юристів про порядок зняття арешту з нерухомого майна



Трапляються випадки, коли при зверненні до нотаріуса виявляється, що майно яким ти володієш, знаходиться під арештом і розпорядитися ним немає можливості. 

Під час проведення прийому громадян з надання безоплатної юридичної консультації, 14 лютого 2020 року в селі Музиківка житель розповів, що тривалий час доглядав своєю старенькою бабусею з якою був укладений договір довічного утримання. Для забезпечення виконання договору, нотаріус наклав арешт на відчуження майна. Після смерті бабусі, договір припинив свою дію, але арешт був не знятий.

Як виявилось, в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна запис про заборону внесений з розбіжностями, в зв’язку з чим, на сьогоднішній день нотаріус позбавлений можливості зняти арешт. 

Юрист Білозерського офісу Мережі правового розвиткуВ’ячеслав Лях, разом з фахівцем відділу Білозерського бюро правової допомоги – Наталею Нечай, надали роз’яснення щодо порядку зняття арешту з нерухомого майна, та повідомили, що: 

Статтею 41 Конституції України передбачено право кожного громадянина володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. 

Відповідно з ст. 1 Першого Протоколу Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений майна інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права. 

Статтею 10 Загальної декларації прав людини визначено, що кожна людина має право володіти майном як одноособово, так і разом з іншими. Ніхто не може бути безпідставно позбавлений свого майна. 

Відповідно до ст.ст 316, 317, 319 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. Власник володіє, користується та розпоряджається своїм майном на власний розсуд. 

Отже, в тому разі, якщо громадянин набув майно законно, ніхто не має право позбавити його права володіння та користування ним. 

Юрист офісу – В’ячеслав Лях роз’яснив, що є всі підстави для звернення до суду з метою зняття арешту з майна та рекомендував звернутися до офісу ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за адресою: смт. Білозерка, вул. Свободи, буд. 86а (Торговий дім В.П.Безпоясного -2 поверх). 

Захід проведено в рамках проекту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження“.


Дописати коментар

0 Коментарі