Строки для прийняття спадщини: не пропустіть


Займатися процедурою прийняття спадщини треба вчасно. Інакше доведеться оформлювати спадок через суд. Юрист Білозерського офісу Мережі правового розвитку при ГО «Білозерський центр регіонального розвиту» В’ячеслав Лях нагадує про термін прийняття спадщини, а також про те, що не всі причини його пропуску суд вважає поважними.

Багатьом людям після смерті рідних доводиться займатися процедурою прийняття спадщини. Але строки для її прийняття обмежені законодавством, і спадкоємці часто пропускають шестимісячний строк для оформлення спадку. В такому разі нотаріуси вимушені відмовляти у видачі Свідоцтва про прийняття спадщини, а спадкоємцям залишається лише звертатися до суду з позовом про визначення додаткового строку для її прийняття.

Відповідно до ч.1 ст.1270 Цивільного кодексу (ЦК) України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1272 ЦК, визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст.1270 ЦК, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.
За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини.
За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Але слід мати на увазі, що причини пропуску шестимісячного строку для прийняття спадщини повинні бути поважними.
Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року №24-753/0/4-13 надав роз’яснення, відповідно до якого судом не можуть бути визнані поважними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини:
  1. юридична необізнаність позивача щодо строку та порядку прийняття спадщини;
  2. необізнаність особи про наявність спадкового майна;
  3. похилий вік;
  4. непрацездатність;
  5. незнання про існування заповіту;
  6. встановлення судом факту, що має юридичне значення для прийняття спадщини (наприклад, встановлення факту проживання однією сім’єю), невизначеність між спадкоємцями хто буде приймати спадщину;
  7. відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини;
  8. несприятливі погодні умови.
Фактичне користування і володіння майном спадкодавця або ж проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини також не є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

Водночас практика розгляду судами аналогічних справ є неоднозначною. Це пов’язано з тим, що кожна ситуація є індивідуальною, а тому потрібно досліджувати кожний випадок окремо.

За правовою допомогою та консультацією ви завжди можете звернутися до «Білозерського офісу Мережі правового розвитку при ГО «Білозерський центр регіонального розвиту» за адресою: 75000, Херсонська область, смт Білозерка, вул Свободи, 86-а або за телефонами: (05547) 33-7-168; (095) 087-48-60; (068) 538-90-06.


P.S. Матеріал підготовлено в рамках проєкту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“.

Матеріал відображає позицію автора і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Дописати коментар

0 Коментарі