Виїзд юристів в с. Широка Балка: консультація щодо порядку звільнення з роботи


Часто жителі віддалених населених пунктів не мають можливості звернутися до професійних юристів за консультацією в обласний чи районний центр. Тому юристи практикують виїзди в громади, щоб допомогти громадянам вирішити їх правові проблеми. 

Так, 24 червня 2020 року юрист громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» В’ячеслав Лях та фахівчиня Білозерського бюро правової допомоги Наталія Нечай провели виїзний прийом громадян в с.Широка Балка. 

В результаті 4 місцеві жителі отримали безоплатну первинну правову допомогу. Громадян цікавили цікавили питання стосовно порядку звільнення з роботи, порядку оформлення договору оренди землі, прийняття спадщини та поновлення пропущеного строку на її прийняття. 

Стосовно порядку звільнення працівника з роботи В’ячеслав Лях роз’яснив, що звільнення працівника можливе лише у трьох випадках: 
Якщо ініціатива припинення трудового договору належить працівникові, він зобов'язаний подати заяву до роботодавця про своє бажання звільнитися з займаної посади за два тижні. 

Виключення щодо строків повідомлення роботодавця про звільнення становлять випадки, що визначені у кодексі законів про працю. До таких випадків можна віднести: переїзд на нове місце проживання, переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість, вступ до навчального закладу тощо. За таких обставин роботодавець зобов'язаний звільнити працівника без відпрацювання двох тижнів. 

У випадку припинення трудових відносин за угодою сторін - сторони можуть узгодити день звільнення без прив'язки до відпрацювання. На практиці непоодинокі випадки звільнення у день досягнення сторонами угоди щодо припинення трудових відносин. 


Наталія Нечай роз'яснила порядок оформлення звільнення працівника, де вказала про необхідність оформлення відповідного Наказу, який повинен містити підстави звільнення з посиланням на пункт і статтю КЗпП. Наказ може бути складений у довільній формі або за типовою формою № П-4, затвердженою наказом Держкомстата України від 05.12.08 р. №489. Роботодавець зобов'язаний ознайомити працівника з таким наказом під його особистий підпис та надати копію наказу. 


Роботодавець повинен у день звільнення видати працівникові оформлену трудову книжку і провести розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП. Якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то зазначені суми повинні бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. 

При отриманні трудової книжки працівник розписується в особистій картці та книзі обліку трудових книжок. Якщо працівник відмовляється отримувати трудову книжку, то факт відмови від отримання трудової книжки необхідно зафіксувати у відповідному акті. Слід пам'ятати, що трудову книжку не можна надсилати поштою. 

Також юристи додатково відмітили, що при недотриманні законодавства при звільненні, працівник через суд може бути поновленим на роботі та стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу, судові та інші витрати. 

Довідково: 

Матеріал підготовлено в рамках проєкту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“

За правовою допомогою та консультацією ви завжди можете звернутися до юристів громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» за адресою: 
75000, Херсонська область, смт Білозерка, вул Свободи, 86-а 
або за телефонами: (05547) 33-7-168; (095) 087-48-60; (068) 538-90-06. 

Дописати коментар

0 Коментарі