Налагоджено співпрацю з офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини



25 червня 2020р. в Координаційному офісі безпеки Білозерського району відбулася робоча зустріч з Регіональною координаторкою взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Херсонській області Тропіною Оксаною, Регіональним представником Уповноваженого Барановським Миколою, монітором національного превентивного механізму Куценком Володимиром

Тропіна Оксана розповіла про діяльність, повноваження секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини, що найбільше турбує мешканців Херсонської області та які саме права порушуються найчастіше, в якій формі можна звернутися, якщо порушуються права людини: 
"Звернутися до уповноваженого має право будь-хто - громадяни і особи без громадянства, які знаходяться на території області. Звертаються з будь-яких питань і тоді проводиться переадресація до відповідних органів. Найчастіше звертаються з питань відсутності доступу до публічної інформації - людям взагалі не надають інформацію або не по суті. Також дуже часто порушуються соціальні права та гарантії. Останнім часом, що не може не радувати, збільшилася кількість звернень щодо екологічної безпеки. Люди починають розуміти в якому середовищі проживають, до чого це може призвести в майбутньому. Громадяни скаржаться на дії або бездіяльність місцевої влади щодо екологічної безпеки.
Серед основних завдань Уповноваженого - моніторинг національного превентивного механізму, це моніторинг місць несвободи. Слід пам'ятати, що інститут Уповноваженого з прав людини - це не перевіряючий чи контролюючий орган. Моніторингові візити до місць несвободи проводяться у будь-який час доби, у будь-який день. Місця несвободи - це не лише місця, де відбувають покарання, це державні або приватні установи, де люди перебувають цілодобово під опікою держави і самостійно не можуть їх покинути. Моніторинг проводиться щодо дотримання прав людей. До таких моніторингових візитів залучаються і громадські детективи - це представники громадськості, які пройшли спеціальну підготовку. У Херсонській області - це юристи Координаційного офісі безпеки Наталія Юшко та В'ячеслав Лях, монітор національного превентивного механізму Куценко Володимир.
До повноважень уповноваженого також входить складання адміністративних протоколів про порушення законодавства України. Якщо представники державних структур не надають відповідь або надають не по суті, невчасно, уповноважений має право притягнути таку особу або установу до відповідальності в судовому порядку.
Також одним з напрямом діяльності є просвітницька діяльність, а саме проведення семінарів, форумів, тренінгів, прес-конференцій щодо дотримання прав людини. Останнім часом багато звернень від працівників медичних закладів так, як зараз всі переходять на електронний документообіг, в тому числі медичні картки в електронному вигляді, все це є захист персональних даних. Діагноз, перебіг хвороби - все це є чутлива інформація і доступ до цієї інформації має бути обмежений. Як саме користуватися цією інформацією, хто може її використовувати під час просвітницьких заходів можуть розповісти уповноважені по правам людини“.
Слід відмітити, що громадські детективи мають право у межах проведення перевірок, за зверненнями до Уповноваженого про порушення прав людини у місцях несвободи або допущених органами правопорядку, спільно з працівниками відділів регіональних представництв здійснювати збір матеріалів та відомостей щодо фактів порушення прав і свобод людини, готувати інформаційні довідки та брати участь у подальшому моніторингу офіційного розслідування виявлених порушень. Громадські детективи допомагають здійснювати моніторинг, готують звіти на ім’я уповноваженого, готувати листи реагування. На сьогоднішній день громадські детективи вже взяли участь у моніторингових візитах до районного відділу поліції до ізолятора тимчасового тримання та територіального центру стаціонарного відділення, в перспективні і надалі плануються візити до місць не свободи. 

Громадські детективи - це громадська ініціатива, яка в Херсонській області позитивно працює. В більшості випадків надається допомога особам, які постраждали від незаконних дій правоохоронних органів. Наприклад, працівники поліції незаконно затримали або при затриманні чи у самому відділку нанесли тілесні ушкодження. Потерпілі особи можуть звертатися до громадських детективів.

Володимир Куценко зазначив, що ефективно працює система перенаправлення до Бюро безоплатної правової допомоги в разі порушення прав людини та представники громадськості мають право брати участь у заходах разом із представниками відділів регіональних представництв, організовувати та проводити спільні зустрічі з представниками державних органів та громадськості з метою висвітлення результатів перевірок щодо виявлення порушень прав людини та обговорення шляхів вирішення цих питань. 

Довідково: Координаційний офіс безпеки в Білозерському районі створений в рамках проекту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“.

Дописати коментар

0 Коментарі