Виїзд юриста до с.Музиківка: чи дійсний договір купівлі-продажу, укладений на товарній біржі


Виникають випадки, коли в разі настання необхідності продажу нерухомості виявляється, що право власності на нього господар так і не набув, навіть при наявності укладеного договору купівлі-продажу. З такою заплутаною справою звернулася мешканка Музиківки до юриста громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» під час виїзного прийому 13 липня 2020р. 

Жінка повідомила, що їй стало відомо про неправомірність укладеного договору купівлі-продажу її житлового будинку і що він є недійсним. 

Дійсно, в 90-х роках було розповсюджено придбання нерухомості через товарні біржі, так як згідно зі статтею 15 Закону України «Про товарну біржу», в редакції яка була чинною на день укладання договору купівлі-продажу, не підлягали нотаріальному посвідченню угоди, які зареєстровані на біржі, якщо вони являють собою купівлю-продаж, поставку та обмін товарів, допущених до обігу на товарній біржі. 

Юрист Вячеслав Лях роз'яснив, що вищевказаний Закон, прямо суперечив вищому нормативному документу, Цивільному кодексу України, яким передбачено, що згідно статті 227 ЦК УРСР, який діяв на час виникнення спірних правовідносин, договір купівлі-продажу жилого будинку повинен бути нотаріально посвідчений, якщо хоча б однією зі сторін є громадянин. Недодержання цієї вимоги тягне недійсність договору (стаття 47 цього ЦК УРСР). 

В зв'язку з цим, власнику нерухомості необхідно звернутися до суду з Позовною заявою про визнання договору купівлі-продажу житлового будинку таким, що відбувся, та визнання права власності на нерухоме майно. 

Всього під час виїзного прийому за правовою консультацією звернулися 3 місцевих жителі. Громадян цікавили питання поновлення строків на прийняття спадщини, черговість прийняття спадщини та стягнення аліментів з непрацюючого батька. 

Довідково: Матеріал підготовлено в рамках проєкту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“. 

За правовою допомогою та консультацією ви завжди можете звернутися до юристів громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» за адресою: 
75000, Херсонська область, смт Білозерка, вул Свободи, 86-а 
або за телефонами: (05547) 33-7-168; (095) 087-48-60; (068) 538-90-06. 

Дописати коментар

0 Коментарі