Координаційний офіс безпеки: ситуація щодо забезпечення захисту прав дітей в районі


Стабільність держави, її економічний розвиток значною мірою залежить від фізичного та духовного розвитку дитини, ставлення держави до проблем дітей, їх інтересів та потреб. 

В рамках співпраці на базі координаційного офісу безпеки в Білозерському районі відбулася зустріч з питань виконання районної програми щодо забезпечення захисту прав дітей з начальником служби у справах дітей Білозерської РДА Наталією Василівною Чумак: 
“Соціальний захист дітей є актуальною проблемою сьогодення, що має складний, багатоаспектний характер і повинен розглядатися та розв’язуватися у різних контекстах. Україна як член міжнародного співтовариства бере участь у діяльності зі створення сприятливого для дітей середовища, в якому гідний розвиток і захист їх прав забезпечується з дотриманням принципів демократії, рівності, миру, соціальної справедливості, з урахуванням духовних засад і традиційних цінностей українського суспільства, спрямованих на зміцнення сім’ї та морального здоров’я дітей в Україні”. 
Білозерський район Херсонської області є незмінним учасником реалізації державної політики щодо захисту прав та законних інтересів дітей. 

Незважаючи на активізацію зусиль органів влади та місцевого самоврядування щодо поліпшення становища дітей, в районі суттєво не зменшується кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. А одним із критеріїв стану захисту прав дитини та її добробуту як у державі, так і в районі, є кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 

"Питання безпритульності та бездоглядності дітей, незважаючи на позитивні зрушення, залишається актуальним", - зазначила Наталія Василівна. - "За останні роки в Білозерському районі не виявлено безпритульних дітей, проте збільшується кількість дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Працівниками служби у справах дітей в населених пунктах району вже проведено 38 рейдів «Діти вулиці» та комплексних рейдів, в ході яких обстежено умови проживання 35 дітей із 14 сімей, що опинились в складних життєвих умовах, 19 батьків попереджено про відповідальність за неналежне виконання своїх обов’язків. 

Службою у справах дітей спільно з сільськими радами постійно проводяться моніторинги за умовами утримання, виховання дітей, які повернулись із інституційних закладів, в ході якого з’ясовано, що в більшості умовами утримання, дітей задовільні. Родинам, які потребують допомоги за необхідності надаються продуктові набори, консультації, проводяться роз’яснювальні бесіди". 
Причинами, через які діти опиняються на вулиці, є сімейні проблеми, вживання алкоголю, наркотиків, правопорушення, неспроможність багатьох сімей виховувати дітей, мотивована бідністю, безвідповідальністю батьків, безробіттям, зростанням цін на товари першої необхідності, зокрема, дитячі і, як результат, погіршення матеріального благополуччя населення району. 

Трапляються випадки застосування батьками насильства до своїх дітей. Більшість дітей, які постраждали від жорстокого поводження, пережили психічну травму, у результаті чого вони розвиваються надалі із значними особистісними, емоційними і поведінковими особливостями. А це негативно впливає на їхнє подальше життя. 

Станом на 01 червня 2020 року на обліку в службі у справах дітей райдержадміністрації перебуває 195 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких 46 – діти-сироти, 149 – діти, позбавлені батьківського піклування. Слід відмітити, що загальна кількість дітей вказаної категорії зростає за рахунок дітей, позбавлених батьківського піклування – так званих соціальних сиріт, які стали ними при живих батьках. 

Із 180 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 113 – проживають у сім`ях опікунів, 67 дітей виховуються в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, всього до сімейних форм виховання влаштовано 180 дітей. 

У районі функціонує 5 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 28 дітей і 4 особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 3 прийомні сім’ї, в яких виховується 5 дітей. 

"Проте, 10 дітей залишається сьогодні проживати в інтернатних закладах. Діти, які там виховуються, позбавлені батьківського тепла та любові. Вони не отримують уявлення про відносини в сім’ї, вони не мають моделі сімейного життя. Їм важко знайти себе у дорослому житті, часто їхні діти також потрапляють в інтернати. Тому робота з підтримки національного усиновлення, пропагування та розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування залишається для нас основним завданням в найближчі роки, - відмітила керівниця Служби у справах дітей Білозерської РДА Наталія Чумак".
На даний час державна політика у сфері захисту прав дітей перебуває у стані реформування інтернатних закладів та пошуку альтернативних форм влаштування дітей (усиновлення, опіка/піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу). 

Однією із послуг для дітей/сімей є патронат над дітьми або, як її ще називають, «Швидка сімейна допомога». Сімейний патронат допомагає дітям, які потрапили у складні життєві обставини або чиї батьки чи особи, що їх замінюють не виконують своїх батьківських обов’язків унаслідок різних причин. Передбачається він і для дітей, які зазнали батьківської недбалості або жорстокого поводження і ризикують наразитись на це в подальшому, а також для немовлят, від яких відмовились відразу після народження. 

Білозерським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і службою у справах дітей постійно проводиться інформаційно – роз`яснювальна робота щодо розвитку патронатного виховання. Постійно оновлюються інформаційні куточки щодо патронатного виховання, розміщено матеріали на сайті Білозерської районної державної адміністрації та соціальна реклама в соціальній мережі «Facebook». 

Проте, на даний час, в районі кандидатів у патронатні вихователі не виявлено. 

Довідково: Координаційний офіс безпеки в Білозерському районі створений в рамках проекту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“

Дописати коментар

0 Коментарі