Консультація юриста: стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, яка продовжує навчання

 


Під час проведення виїзної юридичної консультації в с. Музиківка 28 серпня 2020 року за правовою допомогою до юристів ГО «Білозерський центр регіонального розвитку»  звернулось 4 мешканці, яких цікавили питання: розірвання шлюбу, стягнення орендної плати за землю, порядок прийняття спадщини та стягнення аліментів на повнолітню дитину, яка продовжує навчання. 

Стосовно стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, юрист Вячеслав Лях роз’яснив: якщо повнолітні дочка чи син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу ( ч.1 ст.199 Сімейного кодексу України). 

Тобто, обов'язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов'язкової сукупності таких фактів: 
  • досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років;
  • продовження навчання дочкою, сином;
  • потреба у зв'язку з цим у матеріальній допомозі;
  • наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.
Одним із способів стягнення аліментів є звернення до суду з відповідним позовом, до якого щодо стягнення аліментів може звернутися як той з батьків, з ким проживає дитина, яка продовжує навчання, так і безпосередньо дитина, яка продовжує навчання. 

До суду подається, зокрема: 
  • позовна заява;
  • копія паспорта (позивача та дитини);
  • копія свідоцтва або рішення суду про розірвання шлюбу;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • довідка з навчального закладу про те, що дитина перебуває на навчанні;
  • довідка про заробітну плату одного з батьків, з якого передбачається стягнення аліментів (за наявності).
При зверненні до суду із позовом про стягнення аліментів позивач звільняється від сплати судового збору. 

У разі добровільної виплати аліментів на утримання повнолітньої дитини, яка продовжує навчання, один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві. Така заява може бути ним відкликана. На підставі заяви одного з батьків аліменти відраховуються не пізніше триденного строку від дня, встановленого для виплати заробітної плати, пенсії, стипендії. На підставі заяви одного з батьків аліменти можуть бути відраховані і тоді, коли загальна сума, яка підлягає відрахуванню на підставі заяви та виконавчих документів, перевищує половину заробітної плати, пенсії, стипендії, а також якщо з нього вже стягуються аліменти на іншу дитину (ч. ч. 1-3 ст. 187 СК України). 

Крім того, відповідно до ст. 189 СК України батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується. У разі невиконання одним із батьків свого обов’язку за договором аліменти з нього можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса. 

Юрист також нагадав, що при виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1% суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 % заборгованості. 

Довідково: Матеріал підготовлено в рамках проєкту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“. 


За правовою допомогою та консультацією ви завжди можете звернутися до юристів громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» за адресою: 
75000, Херсонська область, смт Білозерка, вул. Свободи, 86-а 
або за телефонами: (05547) 33-7-168; (095) 087-48-60; (068) 538-90-06. 

Дописати коментар

0 Коментарі