Консультація юриста: хто має право на обов’язкову частку у спадщині

 


26 серпня 2020 року під час виїзду юристів Білозерського офісу Мережі правового розвитку при ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» в с.Широка Балка за правовою допомогою звернулось 3 місцевих мешканці. Громадян цікавили питання поновлення строків для прийняття спадщини, порядок звернення до нотаріуса з питань відкриття спадкової справи та отримання обов’язкової частки у спадщині, не зважаючи на наявність заповіту. 

Стосовно права певного кола осіб на отримання обов’язкової частки у спадщині, юрист офісу В’ячеслав Лях роз’яснив, що статтею 1241 Цивільного кодексу України визначено право певних осіб на отримання частки спадкового майна, незалежно від змісту заповіту закон гарантує визначену частку спадщини, яка називається обов’язковою часткою. 

Перелік таких осіб, визначений вищевказаною статтею Цивільного кодексу України, є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає. До цього переліку входять лише особи, які належать до першої черги спадкоємців за законом і є: 
  • малолітніми,
  • неповнолітніми,
  • повнолітніми непрацездатними дітьми спадкодавця (в тому числі усиновленими),
  • непрацездатною вдовою (вдівцем),
  • непрацездатними батьками (усиновителями)
  • та дітьми, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені після відкриття спадщини.
Юрист пояснив, що вищезазначені особи, незалежно від змісту заповіту, можуть успадкувати половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка). 

Розмір обов'язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення. 

Слід зазначити, що: 
Юрист також звертає увагу, що у разі, якщо особа досягла пенсійного віку, але продовжує трудову діяльність, вона не позбавляється права на обов'язкову частку у спадщині. В осіб, які не досягли встановленого чинним законодавством пенсійного віку, але які мають право на отримання пенсії на пільгових підставах, право на обов'язкову частку у спадщині не виникає. 

Спадкоємці інших черг, а також онуки і правнуки спадкодавця, батьки яких померли до відкриття спадщини, не мають права на обов’язкову частку при спадкуванні за заповітом. 

Якщо спадкоємець, який має право на обов’язкову частку у спадщині, не прийме спадкове майно у встановлений законом строк чи відмовиться від спадщини, майно успадковується спадкоємцями за заповітом. 

Довідково: Матеріал підготовлено в рамках проєкту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“. 

За правовою допомогою та консультацією ви завжди можете звернутися до юристів громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» за адресою: 
75000, Херсонська область, смт Білозерка, вул Свободи, 86-а 
або за телефонами: (05547) 33-7-168; (095) 087-48-60; (068) 538-90-06.

 


Дописати коментар

0 Коментарі