Безпека в громаді - робота поліції


Влітку 2020 року в Білозерській, Музиківській та Білозерській громадах фахівцями Координаційного офісу безпеки, що працює при громадській організації «Білозерський центр регіонального розвитку», проведено дослідження правових потреб громадян та з’ясовано думку населення щодо загального рівня відчуття безпеки, були виявлені конкретні місця або умови, які становлять загрози. Дослідження проводилося шляхом анкетування громадян та онлайн-опитування, участь в якому прийняло понад 250 осіб. 

Як виявилося, громадян найбільше цікавить робота органів поліції, куди звернутися за допомогою, яка роль дільничного інспектора в системі роботи правоохоронних органів, патрулювання вулиць в вечірній та нічний час тощо. На ці та інші питання під час інтерв’ю фахівцям Координаційного офісу безпеки охоче відповів начальник Білозерського відділу поліції підполковник поліції Войчек Олексій Сергійович

- Як організована робота поліції та з чого починається робочий день поліцейського? 
- Робочий день поліцейського розпочинається з інструктажу та розводу, де заступає 4 наряди сектору реагування патрульної поліції (далі - СРПП) - це підрозділ патрульної поліції, який цілодобово забезпечує оперативне реагування на повідомлення про правопорушення або події, у межах компетенції здійснює їх розгляд, а також комплекс превентивних заходів шляхом патрулювання території обслуговування, виявлення та припинення правопорушень, застосування визначених законодавством поліцейських та інших заходів. У випадку скоєння кримінального правопорушення на місце події виїжджає додаткова слідча оперативна група. 

- Як поліція інформує громаду про свою роботу? 
- Кожного місяця висвітлюється робота в ЗМІ, на сторінці фейсбук та на сайті головного Управління поліції у Херсонській області. Стосовно статистики розкриття злочинів по Білозерському район - це не менше 35 фактів вчинення злочину за місяць. 

- Громадян цікавить робота дільничного інспектора поліції, адже він має бути до них найближчим. Які напрямки його діяльності? 
- До обов'язків дільничного офіцера поліції входить здійснення профілактичної роботи, спрямованої на запобігання вчиненню кримінальних та інших правопорушень; виявлення причин та умов, що призводять до вчинення кримінальних та адміністративних правопорушень, ужиття у межах компетенції заходів для їх усунення; ужиття заходів, спрямованих на усунення загроз життю та здоров’ю фізичних осіб і публічній безпеці, що виникли внаслідок учинення правопорушення; здійснення своєчасного реагування на заяви та повідомлення про правопорушення або події; у випадках, визначених законом, здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення, прийняття рішення про застосування адміністративних стягнень та забезпечення їх виконання; доставляння у випадках і порядку, визначених законом, затриманих осіб, підозрюваних у вчиненні кримінального правопорушення, та осіб, які вчинили адміністративне правопорушення; ужиття всіх можливих заходів для надання невідкладної, зокрема домедичної і медичної, допомоги особам, які постраждали внаслідок правопорушень, нещасних випадків, особам, які опинилися в ситуації, небезпечній для їхнього життя чи здоров’я; ужиття заходів для запобігання вчиненню насильства в сім’ї та його припинення; здійснення контролю за дотриманням правил та порядку зберігання і використання зброї, інших предметів, матеріалів та речовин, на які поширюється дозвільна система. 

- На кожного дільничного інспектора зараз дуже велика навантаженість - це 5-6 населених пунктів, тому не завжди вчасно він може реагувати на виклики та події на підконтрольній йому території. Мешканці часто жаліються, що не знають дільничного навіть в лице і не мають його контактів, аби звернутися в разі потреби. Тому найчастіше звертаються за допомогою до сільської ради, сусідів і родичів. І в зв’язку з цим втрачається час на інформування поліції про вчинення злочину та його подальше розкриття. 
- У всіх випадках необхідно звертатися до поліції виключно за телефоном 102. Усі дзвінки, які поступають на лінію "102", надходять до єдиного кол-центру. Якщо раніше було чимало чергових частин, то сьогодні абсолютно усі дзвінки громадян поліціянти отримують саме до обласного центру, які в подальшому відразу направляються до найближчого за місцем знаходження екіпажу патрульної поліції.” Щоб поліція була ближчою до людей, наступним кроком у реформі Національної поліції на Херсонщині стане впровадження проєкту “Поліцейський офіцер громади”. Його основна мета – забезпечити кожну територіальну громаду окремим офіцером, який не тільки працюватиме на території цієї громади, але й житиме там. Оскільки поліцейський офіцер стане повноправним представником своєї громади (яка візьме на себе частину фінансової підтримки його роботи), то й звітуватиме він не тільки перед керівництвом, але й перед самою громадою. 

- Чим займатиметься поліцейський офіцер громади? 
- Головне завдання поліцейського офіцера громади – орієнтуватися на потреби місцевого населення, підтримувати постійний контакт з мешканцями, щоденно забезпечувати порядок на своїй території, своєчасно реагувати на проблеми громади та запобігати вчиненню правопорушень. 

- За результатами опитування, майже 80% мешканців висловили свою думку щодо покращення роботи поліції щодо патрулювання населених пунктів в вечірній та нічний час, особливо у місцях де збирається і проводить час молодь. Як Ви можете прокоментувати дану ситуацію? 
- Кожного тижня проводяться такі відпрацювання, група направляється до населеного пункту з відпрацювання адміністративних правопорушень, розкриття злочинів та для профілактичної роботи. Головний акцент в таких відпрацюваннях робиться на виявлення водіїв, що керують транспортними засобами у стані алкогольного сп'яніння. За місяць складається до 20 адміністративних протоколів за скоєння правопорушення за ст. 130 КУпАП. Також відпрацювання Білозерським відділенням поліції здійснюється за ст. 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей», згідно якої порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 17 тис. грн до 34 тис.грн. 

Спілкувалася Наталя Юшко

Довідково: Матеріал підготовлено в рамках проєкту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“.
 

Дописати коментар

0 Коментарі