В Станіславській ОТГ обговорили результати дослідження безпекових та правових потреб мешканців


27 жовтня 2020 року в Станіславській ОТГ відбувся круглий стіл, участь в якому прийняли фахівці виконавчого комітету Станіславської сільської ради, фахівчиня Білозерського бюро правової допомоги, громадського формування та Координаційного офісу безпеки. Учасники та учасниці заходу обговорили питання, які турбують жителів громади та стосуються безпеки: як можна вирішити проблему безпеки в громаді, які обрати для цього шляхи, як забезпечити реалізацію права громадян на безоплатну правову допомогу у найвіддаленіших куточках Станіславської ОТГ, які рішення має прийняти голова громади разом з депутатським корпусом? 
Керівниця проєкту «Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області» Наталя Юшко представила результати дослідження, яке проводилося влітку в рамках проєкту: “В Музиківській, Білозерській та Станіславській громадах було проведено дослідження правових потреб громадян та з’ясовано думку населення щодо загального рівня відчуття безпеки на певній території та конкретних місць або умов, які становлять загрози. Дослідження проведено шляхом анкетування громадян та онлайн опитування. В дослідженні прийняло участь понад 250 мешканців району, з Станіславської ОТГ участь в опитуванні взяли 76 осіб. 

Сфера безпеки та задоволення правових потреб громадян в Станіславській громаді регулюється такими місцевими нормативно-правовими актами - це Програма безоплатної первинної правової допомоги на 2019-2020 рік та Програма у сферах забезпечення законності та правопорядку. Виконання цих програм було проаналізовано в рамках дослідження. Також було враховано статистику звернень громадян за правовою допомогою до юристів ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» і результати минулорічного опитування щодо безпеки в громаді. 

Слід відмітити, що громадян найбільше турбує сфера громадської безпеки (40% опитаних), сфера екологічної і техногенної безпеки (30% опитаних), сфера пожежної безпеки турбує (20% опитаних). Тому стан безпеки потрібно розглядати як комплексне явище, де мають бути враховані всі негативні чинники, що можуть завдати шкоди людині або довкіллю. 

Мешканці Станіславської ОТГ визначили такі ТОП-4 проблем безпеки: недостатня кількість поліцейських та дільничних інспекторів, крадіжки (на вулиці, вдома, в транспорті), стихійні сміттєзвалища та занедбані парки, водойми, будови (недобудови), небезпека на дорозі (стан доріг, відсутність дорожніх знаків, порушення правил дорожнього руху)». 
Найбільш обговорюваним під час круглого столу було питання встановлення дорожніх знаків, засобів обмеження швидкості, встановлення відеокамер в громаді з метою попередження, оперативного відстеження та фіксування вчинення правопорушень. Слід відмітити, що 54 особи з числа опитаних вказали на необхідність встановлення світлофору або дорожніх знаків, засобів обмеження швидкості виявилось: в селі Станіслав - в центрі села, на великих перехрестях та головних вулицях, на в’їздах та виїздах із сел, особливо звернути увагу на виїзд з Станіслава в напрямку Олександрівки, в селі Софіївка - по вул. Миру, в селі Широка Балка - в центрі, а також в кожному селі громади біля шкіл та дитячих садочків. 

Не менш важливим стало обговорення питання щодо звітування поліції перед громадою. Майже 85% опитаних вважають за необхідне, щоб представники поліції публічно звітували перед громадою. Найбільш зручною формою звітування для респондентів є місцеві інтернет-видання, районна газета «Придніпровська зірка», пресконференції або зустрічі з громадськістю, через соціальні мережі та онлайн-конференції з можливістю задати питання публічно, під час сесій виконкому та у місцевому будинку культури. Звітування має відбуватися регулярно. 
Пізніше під час інтерв"ю начальник Білозерського відділу поліції Войчек Олексій зазначив, що звітування перед населенням є невід'ємною частиною роботи поліцейських: «Білозерський відділ поліції щомісяця здійснює через сторінку у Facebooк короткий звіт про результати нашої роботи. Я особисто завжди готовий до співпраці і відкритий до спілкування з представниками громадськості». 
Начальниця відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Станіславської сільської ради Анна Сербін відмітила: “При роботі в сфері безпеки необхідно враховувати всі канали комунікації та напрямки зв’язку з населенням, це дасть можливість для створення позитивного іміджу громади та розвіяти багаторічні стереотипи, що проблеми людей залишаються не вирішеними та не почутими“. 
Також під час опитування мешканцям пропонувалось надати свої пропозиції відносно покращення роботи місцевої поліції, серед найктуальніших були відмічені наступні заходи: 
  • профілактика злочинності; 
  • патрулювання вулиць; 
  • активізація роботи дільничних, доведення до відома графіків прийому громадян і дотримуватись їх; 
  • посилення контролюз боку громади над діяльністю поліції; 
  • виявлення порушень в роботі правоохоронних органів; 
  • збільшення штату поліцейських; 
  • проведення роз’яснювальної роботи серед населення; 
  • фінансування з місцевого бюджету громадського формування «Громадська безпека»; 
  • забезпечення громадського інспектора службовим автомобілем. 

Слід зазначити, що для профілактики злочинності, Станіславською сільською радою в 2018 року прийнято програму у сфері забезпечення законності та правопорядку, пріоритетними завданнями якої є підтримка організаційних заходів по проведенню профілактичної та попереджувальної роботи по недопущенню вчинення протиправних дій та злочинів, порушення громадського порядку та благоустрою на території сільської ради. Однак, результати опитування вказують, що в реалізації даної Програми є проблемні питання, які потребують доопрацювання. Є необхідність у внесенні змін до програми з врахуванням результатів дослідження, що дасть можливість найбільш максимально задовольнити потреби населення по забезпеченню правопорядку, законності, принципів справедливості. 

Також в рамках дослідження були проаналізовані правові потреби мешканців Станіславської громади. Юрист ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» В’ячеслав Лях відмітив: “Результати опитування доводять наявність правових потреб у сфері спадкових, трудових та сімейних правовідносин, а саме стосовно: призначення субсидій, приватизації нерухомості, укладення договорів, оформлення права власності на земельні ділянки, стягнення аліментів, з питань безкоштовного медичного обслуговування, працевлаштування та права на спадщину. Цікаво, що переважна більшість респондентів, впевнені, що проблему можна вирішити іншим шляхом та не вірили, що можна домогтися справедливості в правовий спосіб і для цього знадобиться витратити багато зусиль. Тому мешканці зверталися за правовою допомогою до ЦНАПів, органів влади, родичів та знайомих. Більшість мешканців намагалися вирішити проблеми самостійно, мирним шляхом. 

Статистика звернень мешканців Станіславської громади за безоплатною правовою допомогою до юристів ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» свідчить про наявність у них проблем юридичного характеру в сфері банківських правовідносин, земельних, житлових, спадкових та сімейних. Взагалі за 9 місяців 2020 року 135 осіб мешканців Станіславської ОТГ отримали правову допомогу від юристів громадської організації. 

Слід відмітити, що відповідно до програми надяння БПД на 2019-2020 рік, затвердженої рішенням №244/571 від 02.10.2018 року, Станіславська сільська рада повинна забезпечити розгляд письмових звернень про надання БППД та запровадити особистий прийом осіб для надання допомоги спеціалістами сільської ради. Однак, програма БППД прийнята без фінансування з місцевого бюджету, тому працівники сільської ради в разі неможливості надати кваліфіковану первинну правову допомогу, а також у разі потреби у наданні вторинної правової допомоги, інформують громадян та перенаправляють до юристів ГО “Білозерський центр регіонального розвитку“ та Бюро правової допомоги. 

За результатами дослідження, мешканці Станіславської ОТГ потребують якісних юридичних послуг та вважають, що органи місцевого самоврядування повинні забезпечити населення безоплатною правовою допомогою. Крім цього зазначають, що зручними шляхами доступу до правової допомоги є особисті прийоми юриста, можливість отримати допомогу онлайн та по телефону». 
«Питання безпеки в громаді на даний час є дуже актуальним. Дякуємо громадській організації за проведене дослідження, думка населення для нас є дуже важливою. По-перше, результати опитування стануть підгрунтям для затвердження місцевого бюджету на 2021 рік. А також сподіваємося, що депутатський корпус нової каденції зважить на ці пропозиції та врахує при оновленні та затвердженні програм безоплатної первинної правової допомоги на 2021 рік та програми у сфері забезпечення законності та правопорядку» – зазначила спеціалістка сільської ради Раїса Сонько
Учасники та учасниці круглого столу домовилися про організацію заходу із представлення результатів дослідження новообраному складу місцевих депутатів та голові сільської ради для внесення змін та доповнень до діючої програми у сфері забезпечення законності та правопорядку і розробку програми надання безоплатної первинної правової допомоги на 2021 рік. Також необхідно налагодити канали комунікації з населенням. У співпраці з місцевим радіо “Голос громади“ домовилися розробити інформаційний продукт по інформуванню мешканців про діяльність громадського формування, яке створене з метою забезпечення охорони громадського порядку на території Станіславської сільської ради.  

З повним звітом за результатами дослідження ознайомитися можна тут: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=BilozerkaCenterRegionDevelop&set=a.3422262721201887

Довідково: Круглий стіл та дослідження проведені в рамках проєкту «Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області», що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“.

Дописати коментар

0 Коментарі