Безпека – це спільна діяльність та спільна відповідальність


На минулому тижні відбувся цикл онлайн-заходів з питань безпеки в громадах, організований Білозерським центром регіонального розвитку. Через карантинні обмеження, громадським активістам довелося відкласти запланований навчальний візит до Координаційного офісу безпеки в м. Татарбунари і перевести його в онлайн-режим.

Впродовж трьох днів Ігор Бринош і Леонід Семененко, фахівці Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», при якій працює координаційний офіс безпеки, охоче ділилися практичним досвідом щодо впровадження безпекових ініціатив з фахівцями Білозерської, Музиківської, Станіславської ОТГ, спеціалістами служб і установ, а також громадських формувань. Учасники заходів дискутували про те, як ефективно налагоджувати комунікацію та співпрацю у громаді, яким чином залучати ресурси, у відповідності до безпекових потреб, з метою покращення якості життя в громаді, як впроваджувати тут безпекові ініціативи.

Кожен з трьох заходів був присвячений певній темі. Так, 14 грудня фахівці з Татарбунар розповіли про підходи та основні напрямки у роботі офісу безпеки. Його керівник Леонід Семененко відзначив, що гаслом офісу є вислів «спільна діяльність і спільна відповідальність» усіх залучених сторін – і установ, і організацій, і мешканців. Також гості виокремили ініціативи, які отримали позитивні відгуки в громаді. Це розробка безпекового паспорту громади, курси самооборони для жінок, фестиваль ретро-авто, налагодження співпраці з дискримінованими групами. Остання тема найбільше зацікавила учасників заходу.
Про створення та роботу «Зеленої кімнати» на базі офісу безпеки для нетравматичної роботи з неповнолітніми детально розповів Ігор Бринош: «Зелена кімната» – це сучасна ефективна форма роботи з дітьми, надання соціально-психологічної та правової допомоги дітям уразливих категорій, дітям, які зазнали злочинних посягань або стали свідками злочину. Кімната обладнана зручними для дітей меблями, необхідною відео- та аудіоапаратурою, а також методичними матеріалами для роботи з дітьми. Основною метою функціонування такої кімнати є зменшення повторної травматизації дитини у процесі опитування, як завдяки спеціальним методикам та комфортній атмосфері, так і завдяки технічному оснащенню, яке дозволяє вести відеозапис зустрічі і в подальшому використовувати цей відеозапис для ведення слідства, без проведення повторних допитів”.

До речі, про необхідність створення в Білозерці «зеленої кімнати», зауважили фахівці Білозерського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Херсонській області.
16 грудня, під час зустрічі, учасники онлайн-спілкування ділилися практичним досвідом налагодження співпраці з поліцією та формування практики Community Policing. Ігор Бринош розповів про досвід у впровадженні інструментів і розбудови довіри з боку поліції і мешканців у м. Татарбунари: «Відповідальна місцева влада завжди зацікавлена у забезпеченні правопорядку на своїй території. Адже від рівня безпеки в громаді залежить і добробут людей. Від швидкого й ефективного реагування на злочини – захищеність мешканців. А від превентивної роботи – зменшення кількості правопорушень та злочинів у майбутньому. Саме тому роль місцевої влади у розвитку Community Policing дуже важлива. Мешканці повідомляють поліції про головні проблеми у сфері безпеки та спільно шукають рішення їх подолання. Потім на підставі цієї інформації формуються місцеві програми із підвищення безпеки, влаштовують тематичні зустрічі, запроваджують спільні ініціативи. Такі майданчики допомагають мешканцям швидко отримувати реакцію на їхні звернення та ефективніше вирішувати ці проблеми. Волонтери офісу безпеки разом із поліцейськими спілкуються з місцевими мешканцями на вулицях, автостанції, торгових об’єктах, обходять квартири у багатоповерхівках. В офісі високо оцінюють ефективність цього напрямку роботи. Таким чином люди отримують актуальну інформацію з різних питань безпеки, більше дізнаються про роботу поліції».

У листопаді 2019 року на базі офісу безпеки був створений ситуаційний центр з управління системою відеоспостереження. «Концепція створення такого офісу – це не просто встановлення моніторів, куди виведено зображення з камер відеоспостереження. Це простір, який став центром керування публічною безпекою в громаді, – ділиться досвідом Ігор Бринош, заступник голови Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», на базі якої створений офіс безпеки в м.Татарбунари. – Це гарний спосіб отримати інформацію і оперативно прийняти рішення стосовно отриманих даних. При встановленні відеокамер, представники влади та поліції зіткнулися із ситуацією, коли не було проведено адекватне та реальне дослідження щодо місця встановлення цих камер. Тому на початку було так, що деякі камери дублювали зображення, хоча можна встановити їх більш ефективно».

Керівниця проєкту «Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області» Наталя Юшко зазначила, що влітку 2020 року в Музиківській, Білозерській та Станіславській ОТГ було проведено дослідження щодо з’ясування думки населення стосовно загального рівня відчуття безпеки та конкретних місць або умов, які становлять загрозу. Мешканці трьох громад висловили своє бачення щодо місць розташування систем відеонагляду в громадах. Результати дослідження можна використати при внесенні змін до діючих програм у сфері безпеки та правопорядку, або при розробці безпекових ініціатив.

Під час завершальної онлайн-зустрічі 18 грудня, учасники обговорення мали змогу поділитися досвідом у сфері протидії COVID-19 та розвитку соціальної згуртованості у громаді в умовах пандемії. Фахівці офісу безпеки в м. Татарбунари розповіли про соціальну ініціативу щодо підтримки медиків (був проведений конкурс дитячих малюнків «Підтримай медика»). Роботи дітлахів й досі прикрашають кабінети лікарів та надають сили на подальшу роботу.

Учасники спілкування дійшли висновку, що до традиційних проблем українських громад у сфері безпеки додалися нові виклики, пов’язані з розповсюдженням COVID-19. Тому, задля розвитку сильної, безпечної та правоспроможної громади, необхідно об’єднати зусилля органів влади, служб, установ, організацій, поліції, громадських формувань, мешканців громад і лише так можна досягти позитивних змін та подолати виклики часу.

Онлайн-заходи проведено в рамках проекту «Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області», що реалізує громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку», у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською, Музиківською та Білозерською ОТГ, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м. Татарбунари при Одеській обласній організації ВГО «Комітет виборців України», за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Елла ПЕТРЕНКО

Дописати коментар

0 Коментарі