Наскільки безпечно у Білозерській громаді?


Сфера безпеки завжди потребувала пильної уваги з боку влади та громадськості. У зв’язку із впровадженням реформ і новими викликами під час пандемії, питання правопорядку у більшій мірі вирішуються на місцевому рівні. Великий потенціал у допомозі органам місцевого самоврядування у сфері безпеки мають громадські організації і громадяни, які готові долучитися до розв’язання відповідних проблем. Для вирішення безпекових проблем є ряд інструментів, які вже апробовані в українських громадах. Одним із таких інструментів є дослідження правових та безпекових проблем у громаді, який дозволяє вивчити думку громадян і знайти «болючі» місця. Результати дослідження можуть стати основою локальних документів – місцевих програм у сфері безпеки.

Впродовж липня-серпня фахівці громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» провели дослідження правових та безпекових потреб мешканців Білозерської громади. Участь в опитуванні взяли 135 осіб. 14 грудня під час круглого столу фахівцям Білозерської селищної ради були представлені результати дослідження.

Слід зазначити, що сфера безпеки та задоволення правових потреб у громаді регулюється Програмою соціально-економічного розвитку території селищної ради (смт Білозерка, с. Розлив, с. Черешеньки, с. Балка, с. Новодмитрівка, с. Надеждівка, с. Зорівка, с. Знам’янка) та галузевих програмах на 2020-2022 роки.

Під час дослідження були враховані результати попереднього опитування у серпні 2019 року, коли 120 громадян зазначили, що їх найбільше турбує сфера громадської безпеки (40% опитаних), сфера екологічної і техногенної безпеки (30% опитаних), сфера пожежної безпеки (20% опитаних). Тому стан безпеки потрібно розглядати як комплексне явище, де мають бути враховані всі негативні чинники, що можуть зашкодити людині або довкіллю.

Наразі людей найбільше турбують занедбані парки, сквери, водойми, будови (недобудови), наркоманія, торгівля наркотиками, безпритульні тварини, відсутність або ж недостатня кількість поліцейських/дільничних, стихійна торгівля та крадіжки. Також відкритим залишається питання встановлення світлофорів, дорожніх знаків, засобів обмеження швидкості. Про це зауважили 55 із 135 опитаних і навіть вказали «проблемні» місця в Білозерці, де цих засобів бракує. Це вулиці Пушкіна, Д Яворницького, Свободи, Ценковського та Шевченко, провулок Торговий, біля танку. Засоби примусового зниження швидкості, на думку опитаних, необхідно встановити на перехресті вулиці Р.Вдовиченка і провулку Колгоспний, в центрі Надеждівки (біля школи), у Томин Балці (школа), біля дитячих садочків в усіх населених пунктах, що входять до складу Білозерської ОТГ, біля районної прокуратури та поліклініки. Важливо нанести дорожню розмітку та пішохідні переходи («зебри») на вулицях, де нещодавно покладено нове асфальтне покриття. 29 респондентів вважають, що встановлення камер відеоспостереження покращить ситуацію із рівнем безпеки у населеному пункті. Ці пристрої необхідно встановити в Білозерці біля лікарні, на зупинках громадського транспорту, на узбережжі Білого озера, а в селах – біля шкіл, адміністративних будівель та дитячих садочків.

Майже 85% опитаних вважають за необхідне, щоб представники поліції публічно звітували перед громадою. Найбільш зручною формою звітування мешканці відзначили такі канали комунікації як місцеві інтернет-видання, районна газета «Придніпровська Зірка», пресконференції або зустрічі з громадськістю, через соціальні мережі та онлайн-конференції з можливістю задати питання публічно. Більшість опитаних зазначили, що безпекові заходи обов’язково мають фінансуватися з місцевого бюджету, а між органами влади та профільними установами має бути налагоджена координація та співпраця.

Мешканці громади внесли пропозиції щодо покращення роботи місцевої поліції та влади: більше приділяти уваги профілактиці злочинності в Білозерці, патрулювання вулиць, активізація роботи дільничних, яким доцільно було б знайомитись із громадою особисто; доводити до відома графіки прийому громадян та дотримуватись їх; посилити контроль над діяльністю поліції та виявлення порушень в роботі правоохоронних органів, збільшення штату поліцейських та проведення роз’яснювальної роботи серед населення, звернути увагу на ситуацію, коли наркозалежні посеред білого дня продають або вживають наркотики.

Опитування щодо правових потреб показало, що мешканці громади не знають у кого можна отримати якісну правову допомогу та вважають, що такі послуги будуть занадто дорогими для них. Тому люди намагаються вирішити проблеми самостійно, мирним шляхом. Серед тих, хто все таки вказав на юридичні проблеми, найбільше питань виникає у сфері сімейного права, земельних відносин, адміністративного права, трудових правовідносин, а саме: призначення субсидій, приватизація нерухомості, укладення договорів, оформлення права власності на земельні ділянки, стягнення аліментів, працевлаштування. Статистика звернень до юристів ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» теж свідчить про затребуваність надання юридичних послуг. Так за 9 місяців 2020 року правову допомогу отримали 148 мешканців Білозерської ОТГ. 
«Результати дослідження показали, що громадяни потребують якісних юридичних послуг та вважають, що органи місцевого самоврядування повинні забезпечити населення безоплатною правовою допомогою. Крім цього зазначають, що зручними шляхами доступу до правової допомоги є особисті прийоми юриста, можливість отримати допомогу онлайн та по телефону» – зазначає Наталя Юшко, керівниця проєкту «Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області», в рамках якого проводилося дослідження.
Враховуючи результати опитування та правові потреби мешканців громади, експерти радять покращити надання безоплатної первинної правової допомоги населенню Білозерської ОТГ:
  • Забезпечити розгляд письмових звернень громадян про надання безоплатної первинної правової допомоги та особистий прийом громадян з цих питань.
  • Розробити графік та забезпечити особистий прийом громадян посадовими особами та спеціалістами селищної ради для надання безоплатної первинної правової допомоги з питань, що належать до компетенції органу місцевого самоврядування.
  • Залучити у 2020-2022 році, на підставі договору, адвоката (чи юриста) до надання безоплатної первинної правової допомоги населенню Білозерської ОТГ.
Щоб вирішити проблеми у сфері безпеки в громаді, необхідно звернути увагу на недостатність фінансування галузевих програм, які безпосередньо стосуються безпеки. Це програма благоустрою території Білозерської селищної ради на 2020-2022 роки та програма підтримки правоохоронних органів у забезпеченні охорони громадського порядку, безпеки громадян, профілактики злочинності на території Білозерської селищної ради на 2020-2022 роки. Розуміючи обмеженість бюджетних коштів, необхідно посилити співпрацю з громадськими організаціями, вивчати український та зарубіжний досвід впровадження безпекових ініціатив, залучати позабюджетні грантові кошти.

З повним звітом за результатами дослідження можна ознайомитися тут: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=BilozerkaCenterRegionDevelop&set=a.3547353102026181 

Дослідження та круглий стіл відбулися в рамках проєкту «Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області», що реалізує громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку» у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ, за фінансової підтримки міжнародного фонду «Відродження».

Елла Петренко

Дописати коментар

0 Коментарі