В КРИЛАх підлітки говорили про чоловічі та жіночі професії

7 травня 2021р. підлітки зібралися в #КРИЛА поговорити про гендерні стереотипи при виборі професій.

В рамках кіноклубу Docudays UA при ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" хлопці та дівчата переглянули фільм «Нічні відьми» американської режисерки Елісон Клеймен. Ця мультиплікаційна короткометражка про героїчні подвиги жінок-авіаторів під час Другої світової війни.

Хлопці та дівчата дізналися про льотчицю Надію Попову та її "крилатих" соратниць, умови, в яких вони були змушені воювати, щоб захистити свою Батьківщину від фашизму.

Глядачі відзначили, що жінки виконували досить "нежіночу" роботу. Були льотчицями, що навіть у XXІ ст. - достатньо рідко зустрічається.

Знаковим є те, що єдина дівчинка-учасниця заходу підняла тему прав і свободи жінок. Її вразило те, що у фільмі жінкам надали списані літаки із фанери, не дозволяли користуватися парашутами та важкою зброєю... Однак навіть за таких умов потрапити у "літаючий жіночий батальйон" було вкрай непросто.. І це, дуже яскраво демонструє міні-модель жіночої ролі у суспільстві.

Після короткого обміну враженнями від перегляду, профорієнтаторка Білозерська районна філія Херсонського ОЦЗ Інна Корміленко запропонувала дітям зазначити умовно чоловічі та жіночі професії. І коли перелік був досить суттєвий, підлітки самі розвіяли міфи про поділ професій за статтю. Вони згадували приклади із власного життя, із кіно, приміряли на себе різні професійні ролі…

Зробили власний висновок: «Вибір потрібно робити за покликом душі. Потрібні певні знання, вміння, навички…Але працювати потрібно там, де подобається, де отримуєш задоволення.»

Для присутніх було розроблено інтерактивну вікторину із 20 питань. Охопили декілька професійних сфер (медичну, торгову, сільськогосподарську, IT – технологій, транспортну тощо). Учні змогли у цікавий для себе спосіб, використовуючи улюблені гаджети, багато дізнатися про професійну сторону життя.

Наприклад, ви знали, що є професія - перевертач пінгвінів?
Або, що професія дояр, це не тільки про корів, а й про змій та тарантулів?
А у торгівлі є неймовірна кількість назв професій: брокер, маклер, трейдер?
Відтепер діти знають, хто із них хто та чим займається...
І ще багато цікавого та неймовірного дізналися про світ професій! До речі, їх нараховується у світі більше 40 тисяч. Уявляєте?

Вікторина пройшла на ура! Кожне питання викликало пожвавлення. Дискутували, сміялися та дивувалися… Світ професій виявився цікавим та дивним.

Переможців нагородили солодкими призами.
Мама одного з учасників заходу на просторах Фейсбуку залишила цінний для нас відгук про враження сина: «Дуже вдячна і радісна від того, що і мій синочок, наймолодший учасник креативного простору, повернувся додому "на крилах" і повідомив: "все, тепер я хочу бути вчителем початкових класів...". До того він мріяв бути вчителем додавання, футболістом, але ніяк не вчителем для малечі, а тим паче вчителем початкових класів? Не знаю, як ви їх окриляєте і надихаєте, але мої діти дуже чекають нових зустрічей».
Після вікторини, за традицією, грали у настільні ігри, пили смачний чай із печивом та просто спілкувалися!

Захід відбувся завдяки співпраці Білозерської районної філії Херсонського обласного центру зайнятості, кіноклубу Docudays UA при ГО «Білозерський центр регіонального розвитку та Управління освіти, культури, молоді та спорту Білозерської селищної ради.







Дописати коментар

0 Коментарі