День Землі відзначили в КРИЛАх

25 квітня 2021р. підлітки зібралися в #КРИЛА, щоб разом відзначити День Землі.

В рамках кіноклубу Docudays UA при ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" хлопці та дівчата переглянули фільм Девіда Феделя "Край електросміття". Зі слів модераторки кіноклубу Елли Петренко, фільм справив на глядачів кіноклубу велике враження. Під час обговорення підлітки замислилися про подальшу долю своїх електронних пристроїв та їх вплив на довкілля: а ви знаєте, що щороку 125 мільйонів мобільних телефонів викидають на сміттєзвалище лише тому, що вони набридли своїм господарям?! Учасники та учасниці дізналися, що щороку у світі накопичується майже 50 мільйонів тонн електронного сміття. Значну частину вживаних і непотрібних електротоварів із розвинених країн звозять до країн третього світу. Більшість із них нелегально експортується як секондхенд, хоча насправді це непотріб. Разом з глядачами ми провели паралель між електронним секондхендом та текстильним, який завозять в Україну і лише невеликий відсоток якого придатний для використання. Дівчата та хлопці були обурені умовами проживання людей в Західній Африці і жахливими умовами праці.



З цікавістю та ентузіазмом хлопці та дівчата змагалися у вікторині ЕкоQuiz - їм прийшовся до вподоби такий формат отримання інформації. Вразили цифри та факти , що стосуються нашої планети та довкілля. Переможці вікторини отримали солодощі.



Дбаючи про довкілля, хлопці та дівчата принесли використані батарейки, які активісти громадської організації "Білозерський центр регіонального розвитку" обміняли на цукерки в рамках постійної акції "Солодка батарейка". Ви ж знаєте, що одна пальчикова батарейка, яка була викинута в лісовій або парковій зоні, здатна забруднити 20 квадратних метрів ґрунту або 400 літрів води?!Але це далеко не всі наслідки. Окремо варто сказати і про те, що при спалюванні батарейки виділяють діоксин, що отруюють повітря. Ці діоксини можуть переміщатися на кілометри! Вчені називають ці предмети зброєю масового ураження. Екологи підрахували, що один пристрій живлення (акумулятор, батарея...) може стати причиною того, що не виростуть 2 дерева, не виживуть кілька тисяч дощових черв’яків, які роблять грунт родючим, загине кілька сімей їжачків і кротів! Хоч батарейки і становлять лише 025% від усіх відходів, на їх частку припадає не менше 50% токсичних металів у смітті.


Завершили святкування Дня Землі грою в #настільні_ігри - вже улюблені Мафію, Монополію та Dixit (хоча маємо ми ще багато інших!).

Дописати коментар

0 Коментарі