Чим зайняти дитину в період війни?

 


Кожна мама хоче для своєї дитини найкраще. І як би не було складно нам дорослим осягнути жорстоку реальність, нашим дітей ще складніше. В багатьох дітей наявний синдром тривожності. Звісно, бо змінився звичний режим їх безпечного життя... зникли друзі, іграшки, садочок, дім...

Лише через чітко визначений план дій, можна пом'якшити ситуації та адаптувати дітей до нових умов. Важливі фактори на, які потрібно звернути увагу це:
  1. фізичний розвиток
  2. інтелектуальний
  3. емоційно-вольова сфера
Фізичний розвиток.
 
Активні ігри на свіжому повітрі, і не лише дитячі майданчики. Тут в нагоді стануть знайомі нам з дитинства атрибути - кольорова крейда, фрісбі, скакалка, велотранспорт, мильні бульбашки, іграшки для пісочниці, м'ячі. Прості класичні ігри, які мають важливе значення для розвитку дитини, це і орієнтація в просторі, координації рухів, соціалізації та комунікації. Варто згадати та навчити дітей грати в класики, гарячий м'яч, резиночки та ін.

Інтелектуальний розвиток.

Як "лінива" мама, використовую вже готову продукцію - комплексні зошити розвитку, розфарбовки, альбоми з наліпками, тести навичок та вмінь, різні ігри.

Дітей дошкільного віку переважно цікавлять логічні ігри, такі як пазли, мозаїки, конструктори, набори для сюжетно-рольових ігор, ліплення. Для більш старшого віку -це шашки, кубик Рубіка, логічні головоломки, читання книг.

Дітей від 6 років по можливості записати в літні табори, наприклад, наразі у Львові дуже багато таборів при церквах чи волонтерських центрах. Це і спілкування з однолітками, можливість бути самостійними, робота в команді, проявлення лідерських якостей.

Розвиток емоційного інтелекту та вольової сфери.

Три прості поради чого варто навчити дитину: доводити справу до кінця, мати свої обов'язки та виконувати їх, аналізувати емоції та чому це я відчуваю.

З чого варто розпочати?

Разом з дитиною продумати розпорядок дня та оформити в колаж. Так дитині легко буде подивитися, що за чим буде відбуватися. І щось нове не викликатиме тривогу.

P.S. На дітей позитивно впливає система заохочення, маленький бонус за виконання завдання .

Людмила Старюк, 
педагогиня та експертка жіночого клубу #ЩасливаЯ



Матеріал підготовлено спеціально для проекту «Новий формат роботи жіночого клубу #ЩасливаЯ», який впроваджує громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку» за фінансової підтримки Zagoriy Foundation.

Дописати коментар

0 Коментарі