Австрійська допомога для переселенців з Херсонщини



Наших земляків війна розкидала по всій країні. Багато з них тимчасово оселилися на Вінничині. Втікаючи від обстрілів, люди виїжджали не тільки сім”ями, а й цілими вулицями. Тому у деяких селах є станіславські, білозерські “діаспори”.

Більше двохсот переселенців (серед яких і жителі Станіславської громади) прийняло село Деребчин. Постільну білизну, ковдри та одяг від небайдужих жителів міста Філлах (Австрія) активісти нашої організації передали родинам з дітьми з Херсонщини, які зараз проживають на Вінничині.
“Ми - вимушені переселенці, ВПО. Такий для нас незвичний та трішки образливий вислів. Але ми не хотіли того, ми змушені були ними стати. Відчуття того, що ти покинув старих батьків та родичів і змушений рятувати своє життя та життя дитини, важким тягарем супроводжує тебе щодня. Добре, коли є можливість почути рідні голоси в телефонній розмові, а коли цей зв'язок перервали окупанти, то не знаходиш собі місця від розпачу та невідомості: чи був обстріл села, чи живі мої рідні, сусіди, знайомі??? Стан, коли ти безсилий чимось допомогти, робить тебе безпорадним та нікчемним. Але я стараюсь такі думки замінити (вірніше, заглушити), святою вірою в Перемогу, надією на повернення додому та зустріч з рідними. Наше теперішнє життя - це урок на виживання: ми його засвоюємо і робимо багато висновків. Тепер, виявляється, можна не бути вибагливим, а обходитися тим, що є, це стосується і одягу, і їжі, і предметів побуту. Гріх жалітися та плакати, бо виявляється, щоб вижити - не так багато і треба. Дякуюємо людям, нашим простим українцям та іноземцям, що допомагають усім необхідним. Ми обов'язково віддячимо і запросимо всіх до себе в гості, на нашу сонячну Херсонщину”.

 



Чимало сімей з Білозерки зупинилися у Ладижинській громаді на Вінничині і ми не могли їх оминути: 
“Усім нам прийшлося тікати зненацька, тому майже нічого із речей та предметів особистої гігієни із собою не взяли, - розповідає Олена. - Багато з нас живуть у непристосованих умовах, тому вкрай необхідні постільна білизна, рушники. Речі, надіслані з дружньої країни, сталися в нагоді переселенцям із Білозерщини та Бердянську. Дякуємо!”

 



Гуманітарну допомогу від небайдужих жителів міста Філлах (Австрія) наші волонтери впродовж травня змогли доставити на литовській авто-“бджілці” у громади Вінницької області. Однак запити від земляків про допомогу надходили до нас і з Одеської, Миколаївської, Хмельницької областей. Тому 11 коробок з постільною білизною та одягом ми відправили “Новою поштою” для 25 родин з Білозерки, Станіслава та Широкої Балки.
“Ми з сестрою дуже вдячні за допомогу отриману від австрійського фонду! - розповідає Анна з Білозерки, яка зараз живе на Хмельниччині. - Особисто нам пощастило - після виїзду з окупованої території нас прийняли у свій будинок два пенсіонери. Ми живемо уп'ятьох: я, сестра і троє дітей. Поставили чотири ліжка у одній кімнаті. Одне широке, діти сплять по двоє. Ми приїхали ще у квітні, у кожного на плечах був один рюкзак і пакет у руці. Зараз гостро постала проблема у літніх речах, взутті. Ми з сестрою отримуємо частину заробітної плати, цих коштів вистачає на їжу та на найнеобхідніші речі для життя. Дуже виручила отримана від фонду постільна білизна, коли ми приїхали постільної білизни не вистачало, ми її прали і до вечора вже одягали. Дітям із собою дозволили взяти по одній улюбленій іграшці. Коли приїхали у нове місце діти просили олівці, фарби, м'яч, якісь іграшки. Ми не скаржимось, ми радіємо що виїхали, діти радіють, що не чують пострілів. Я радію, що діти у безпеці!”

 



Віднедавна у Вінниці розпочав свою роботу координаційний центр підтримки жителів окупованої Херсонщини, які тимчасово проживають на Вінниччині. У КЦ "Херсонщина - це Україна" у м.Вінниця вимушені переселенці можуть не лише отримати гуманітарну та правову допомогу, а й долучитися до волонтерських ініціатив та знайти однодумців. Ми не могли пропустити таку чудову нагоду познайомитися із земляками, а заодно передали в центр для потреб переселенців:
- безглютенові вівсяні пластівці від литовських волонтерів;
- памперси для дорослих і одяг для дітей від австрійських друзів.



Від імені усієї нашої команди та вдячних земляків ми дякуємо за підтримку нашим друзям, колегам і партнерам, хто долучився до цього міжнародного проекту:
  • Міжнародній благодійній організації “Карітас”, яка відкрила спеціальний рахунок під гуманітарний громадський проект “Допомога Україні - Ініціатива Філлах” та координаторці Natalya Lavrentic!
  • Stefan Aichholzer та Alexander Kreuzer з компанії Austroflex за ініціативу збору коштів і допомоги від місцевих жителів Карінтії (земля на півдні Австрії) та приміщення для збору і сортування!
  • компанії Конструктор Тепла та Руслану Одинченку за оформлення вантажу в Україні та забезпечення логістики!
  • компанії Інтелком за безоплатно надане складське приміщення для сортування допомоги в Івано-Франківську!
  • AID for Southern Ukraine, Культурному центру Україна-Литва та Наталі Бімбірайте за допомогу у розвезенні гуманітарної допомоги по громадам, де живуть станіславські та білозерські переселенці!
  • ініціативним переселенцям та представникам місцевої влади, які допомогли організувати роздачу допомоги на місцях!
Допомагаючи один одному, разом йдемо до Перемоги! З вірою нашим ЗСУ!

Дописати коментар

0 Коментарі