"У тобі є внутрішні сили!" - консультує психологиня жіночого клубу #ЩасливаЯ Діброва Лідія



Війна в Україні, втрата житла, евакуація, екстремальні ситуації - все це негативно впливає на психіку українців. Чоловіків, жінок, дітей… Щоб звести до мінімуму руйнівні наслідки травмуючих ситуацій необхідно вчасно звертати увагу на власне самопочуття та стан здоров'я рідних та близьких, а за потребою вчасно звернутися до лікарів чи психологів.

Кризовий стан - це психологічний стан людини, яка пережила психічну травму чи перебуває під загрозою можливості психотравмуючої події. Це те, з чим живуть жителі нашої країни вже шостий місяць підряд. Людина відчуває хвилювання, тривогу, безпомічність та безнадію. Фіксується на психотравмуючій ситуації, песимістично оцінює себе, ситуацію навколо та своє майбутнє. Дуже складно планує свою діяльність.

Посттравматичне зростання - досвід позитивних змін, що з'явилися в результаті боротьби з тяжкими життєвими кризами. Ця стійкість до травмуючих впливів - здатність відновлювати фізичне та психологічне здоров'я після стресових подій і травм. Це всі ті навички виживання та адаптації, котрі ми набудемо вистоявши цю війну.


Успішність подолання негативних життєвих подій безпосередньо залежить від різноманітності, характеру і міри використання наявних і доступних ресурсів.

Модель BASIC PH - багатовимірна модель подолання стресу та пошуку внутрішньої стабільності, розроблена професором Мулі Лаадом – директором Ізраїльського Центру попередження стресу. Вона демонструє різні стилі, шляхи того, як людина може впоратися зі стресом і кризою.

Основи моделі BASIC PH – «Міст над прірвою». У кризовій ситуації «Я» і «Світ» розриваються, їх потрібно з’єднати. Це можливо зробити через міст BASIC PH. У кожної людини є свій досвід подолання кризи. У кожної людини є шість каналів подолання стресу, але тільки два з них найчастіше домінуючі.

В запропонованій моделі враховуються всі шість частин, з яких складається характерний для кожної людини стиль подолання кризи:


Цей спосіб подолання кризи базується на вмінні вірити. Це може бути віра в Бога, в людей, в чудо чи в самого себе. Важлива будь-яка віра в щось. Коли нам зовсім важко, ми можемо протягнути руки до неба і молити про допомогу. Приклад: «у нашій родині всім щастить», “Янгол охоронець завжди поруч”, ”Вірю в ЗСУ”, “Бог нас береже”.


Серце – це скринька наших почуттів любові та ненависті, мужності та боягузливості, радості й печалі, ревнощів і симпатії. Цей спосіб подолання кризи вимагає від нас, перш за все,вміння виявити різні почуття та назвати їх своїми власними іменами. Потім вже буде спроба висловити розпізнані почуття найбільш прийнятними для кожної людини способом, таким як:
  • словесно – усно в особистій розмові, чи письмово в розповіді чи в листі;
  • без слів – в танці, малюнку, в музиці, в драмі.
Йдеться про прямий чи опосередкований вираз почуттів: можливість записувати в щоденник свої почуття чи малювати свої почуття.


Даному способу подолання кризи притаманне прагнення до спілкування. Ми можемо звертатися за підтримкою до сім'ї, до близьких чи до психологів. Ми можемо самі допомагати іншим постраждалим, занурюватися в суспільну роботу чи займати керівні посади.

Тобто, важлива соціальна включеність: прагнення бути серед людей, почувати себе частиною системи, організації і т.п. Знайти в інших людях підтвердження, що ти живий, чимось корисний, на щось впливаєш.


Цей спосіб подолання кризи апелює до наших творчих здібностей. Завдяки уяві ми можемо мріяти, розвивати інтуїцію та пластичність, мінятися, шукати рішення у світі гри та фантазії, уявляти собі змінене майбутнє та минуле.

До цього відноситься почуття гумору, імпровізація, відволікання уваги, використання мистецтв і ремесел (рукоділля, гончарство тощо).


Спосіб подолання кризи через звернення до наших ментальних здібностей, до нашого вміння логічно та критично мислити, оцінювати ситуацію, пізнавати та осягати нові ідеї, планувати, навчатися, збирати інформацію, аналізувати проблеми та вирішувати їх.

Сюди ж належить порядок переваг, пріоритети, альтернатива та розмова з самим собою.


Спосіб подолання кризи через звернення до фізичної діяльності нашого тіла. Цей спосіб пов'язаний із такими здібностями нашого фізичного тіла, як здатність себе відчувати завдяки слуху, зору, нюху, дотику, смаку, відчуттям тепла та холоду, болі та задоволення, орієнтації на місцевості, внутрішньої напруги чи розслаблення.

Цей спосіб включає в себе фізичні заняття різного виду (спорт та релаксація): зарядка чи виконання фізкультурних комплексів, ходьбу, фізичні зусилля чи роботу, прогулянку на природі, походи в гори і т.д.


Отже, ці шість основних каналів служать водночас діагностичним інструментом і ресурсом для пошуку сенсу життя.


Кожна людина вже має досвід подолання складних життєвих ситуацій і використовувала для цього як мінімум два способи, що сформували її стиль та притаманні лише цій людині опори в житті. Це все те, що допомагає відновлюватись після падіння.

Найлегше визначити свої два активні способи подолання кризи пройшовши ТЕСТ.

Чому бажано знати свій стиль? Кризова ситуація війни сприяє тому, що людина вчасно не може згадати про свої ресурси, що сприяє пригніченню настрою та зниженню пристосуванню до навколишніх умов.

Відповівши на питання тесту, ви чітко зможете побачити, що є вашою внутрішньою опорою. Зможете спланувати, як мінімум п'ять конкретних дій з повсякденного життя, що є прикладом використання найсильніших каналів.

Наприклад ви визначили, що у вас найактивнішими є суспільство та діяльність, то ви можете зрозуміти, де застосувати свій досвід: створити волонтерський штаб, чи проводити фізичні вправи для дітей з вашої вулиці, або відвідувати людей похилого віку з вашої громади, допомагати і спілкуватись з ними, або просто для друзів приготувати торт та спільно провести чудовий вечір. Або ви визначили, що вашими сильними каналами є почуття і творчість, то ви зможете малювати картини і продавати їх, а кошти переводити на ЗСУ, або просто дарувати рідним свої полотна, або виготовляти предмети побуту з підручних матеріалів, чи облаштувати квітник біля вашого дому.

Для тих каналів, які менш виражені ви можете визначити три дії, що будуть їх розвивати та створювати для вас додаткову підтримку. Наприклад ви визначили, що фізична активність і творчість є вашими слабкими каналами: тоді ви можете звернути увагу та проходити записатись у студію чи на онлайн навчання (зараз багато курсів у безкоштовному доступі) з малювання, ліплення, танцю чи йоги і це принесе вам нову енергію життя.

Ще однією з переваг проходження тесту, ви можете допомогти близьким, вказавши, їх активні канали подолання стресу. Якраз за кавою з тортом, провести тест родичам та подругам. Така внутрішня робота над собою може замінити вам щонайменше дві сесії у психолога.

Якщо у вас будуть питання, то можете звертатись до спеціалістів нашого проєкту!

Психологічне здоров’я - це більше про наявність ресурсу потрібного, щоб пережити кризу та розв'язати проблему. Це впевненість у власній спроможності кожен конфлікт – розв’язати, втрачені сили – оновити, складну задачу - розв'язати.


Діброва Лідія, 
психотерапевтка, 
психологиня, 
тренерка, 
медіаторка та експертка жіночого клубу "ЩасливаЯ"

Матеріал підготовлено спеціально для проєкту «Новий формат роботи жіночого клубу #ЩасливаЯ», який впроваджує громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку» за фінансової підтримки Zagoriy Foundation.

Дописати коментар

0 Коментарі