У Білозерці та Станіславі обговорили старт нового проєкту «Допомога звільненим громадам Херсонської області»

У новому році ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» у співпраці з БФ "Магія добра" розпочинає реалізацію великого проєкту за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), який охопить п’ять громад звільненої території Херсонщини - Білозерську, Станіславську, Музиківську, Чорнобаївську та Дар’ївську громади. В кожній громаді плануємо допомогти з відновленням надання адміністративних послуг, облаштуванням укриттів, надати психологічну та юридичну допомогу населенню.

Координаційна зустріч у Білозерській селищній військовій адміністрації.

29 грудня у приміщенні Білозерської військової адміністрації відбулася перша координаційна зустріч команди проєкту з головою Білозерської СВА Острівним Ігорем та його заступником Журавленком Олексієм

Говорили про ситуацію, яка склалася в громаді на сьогоднішній день, плани на майбутнє та необхідні кроки для налагодження життя після окупації. Головною темою обговорення було питання про відновлення адміністративних та соціальних послуг або розширення спектру надання даних послуг, адже це і є мета даного проєкту. В реаліях воєнного часу можливість їх надавати зводиться до нуля. 

“По-перше, критичним залишається кадрове питання. Фактично, в зв'язку із виїздом більшості громадян за територію області, де ведуться бойові дії, надавати послуги у ЦНАПі - немає кому. Законодавством звільнення відсутніх працівників заборонено. А отже, прийом нових - неможливий. Кадровий голод сильно б'є по якості забезпечення надання послуг” - розповідають в адміністрації.

Є адміністратори в Кізомисі, Томиній Балці та Надеждівці. Але у них відсутня необхідна оргтехніка, бо  російські військові частину її викрали або знищили. Велика проблема з інтернет зв'язком. Білозерська громада має всього два старлінки – 1 в адміністрації, інший – у користуванні Білозерського відділення Укрпошти.  Жоден із старостатів немає старлінку, а відповідно і стабільного зв’язку. 

Електромережа постійно страждає від постійних обстрілів, її відновлення тривале та небезпечне. Катастрофічно не вистачає генераторів і палива до них для нормальної діяльності ЦНАПів. 

На цей час ніяких довідок на території Білозерської громади не видається, але фахові спеціалісти за профілями надають необхідні консультації - щодо оформлення державних допомог, отримання харчових наборів, подачі інформації щодо пошкодженого майна та ін. Білозерська військова адміністрація намагається не кидати людей напризволяще, підтримати кожного та інформувати про зміни в громаді. 

Місцева влада продовжує налагоджувати досить проблемну комунікацію між селами, створює логістичні ланцюги для роздачі гуманітарної допомоги, займається закупівлею дров та ремонтних наборів. Війна показала "оголений фронт" робіт з укриттями.  Офіційного укриття у Білозерці немає, жоден підвал не підпадає під вимоги, але наразі визначають, яке саме приміщення можна відремонтувати та доукомплектувати. Питань вистачає.

Керівниця проєкту Катерина Оксенюк розповіла про заплановані заходи,  ключові індикатори ефективності та терміни постачання обладнання для адміністраторів ЦНАП та укриттів. Місцева влада готова йти на співпрацю - допоможуть з організацією виїздів мобільної бригади у складі юриста та психолога та обіцяють відновити прийом адміністраторів у тих трьох відділеннях ЦНАПу.

Координаційна зустріч у Станіславській сільській військовій адміністрації

Місцевий ЦНАП повністю розграбований окупантами - від комп'ютерів до мобільного кейсу для надання послуг, але в Станіславі та Широкій Балці деякі довідки все ж таки видаються та оформлюється допомога від Червоного Хреста для людей, які перебували в окупації. Але щоб повноцінно “запустити” ЦНАП, необхідно виконати ще купу завдань: оформити електронні ключі, отримати доступ до державних та місцевих реєстрів, закупити комп’ютерне обладнання та залучити до всіх процесів кваліфіковані кадри. 

Люди звертаються з питаннями про відновлення втрачених або пошкоджених документів, реєстрації актів цивільного стану, оформлення компенсації за пошкоджене майно - відповідно є потреба в юридичному консультуванні.  

В громаді є кілька офіційних укриттів, але це все ж більше підвал, ніж повноцінне місце для безпечного перебування під час обстрілів. Всі ці приміщення потребують поточного ремонту, меблів та іншого устаткування.  До того ж укриттів не вистачає на ту кількість населення, яка наразі перебуває в громаді. Наприклад, в Софіївці комунальне укриття відсутнє і перспективи його створення примарні. 

Інформування населення з різних питань перевели у площину "старих дідівських методів" - дошка оголошень, об'яви по магазинах тощо. Звісно працює сайт сільради, але відсутність якісного та стаціонарного інтернету унеможливлює його соціальне використання. Тому у селі все більше працює "сарафанне радіо", що періодично призводить до непорозумінь.

В с. Олександрівка пережили окупацію 18 осіб, зараз вже проживають 108 осіб. Люди повертаються, попри те, що повертатися часто немає куди - будинки вщент зруйновані. Сьогодні тут 68 будинків "законсервували" до моменту їх відновлення. Всього ж у селі вціліли 28 будинків. Але життя в селі триває.

За результатами зустрічі створено робочу групу, яка допомагатиме команді проєкту та громаді отримати найкращі результати. Вже в січні очікуємо на візити мобільної бригади та поставки першого обладнання.

Попереду зустрічі ще в трьох громадах, багато активностей та спілкування. Команда проєкту очікує плідної співпраці з місцевою владою, чітких позитивних змін у сфері надання адміністративних послуг, участі громадськості у всіх проєктних процесах. 

До зустрічі у новому році!

Команда проєкту
«Допомога звільненим громадам Херсонської області»

Дописати коментар

0 Коментарі