“Дніпропетровщина, готуємось до зими разом!”




Саме під такою назвою реалізувала новий гуманітарний проєкт команда громадських організацій Херсонщини у складі ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”, ГО “Центр соціального партнерства “Перспектива” та ГО “Інформаційний Правозахисний центр “Едельвейс”. Цього разу під наше пильне око потрапили кілька громад Дніпропетровської області. Одні з них вже не перший місяць перебувають під постійними обстрілами, інші прийняли значну кількість внутрішньопереміщених осіб з Херсонщини та інших прифронтових регіонів. Ці громади стали тимчасовою домівкою для частини нашої команди. Тому, нам дуже зрозумілі та близькі всі проблеми, з якими стикається людина, яка вимушена була покинути рідний дім чи прийняла до своєї оселі біженців з небезпечних територій.

“Основною метою проєкту “Дніпропетровщина, готуємось до зими разом!” є підтримка у підготовці до зими ВПО та місцевих жителів у Червоногригорівській, Нікопольській, Марганецькій, Мирівська та Софіївській громадах. Люди обмежені в ресурсах, адже підприємства призупинили свою діяльність через близькість фронту та постійні обстріли. А близькість зими та нестабільна енергетична ситуація додає нові ризики. Ми працювали не лише з ВПО, а охопили своєю турботою місцеві родини з числа соціально вразливих груп. Сподіваємось, що такий підхід дозволить зменшити рівень конфліктності в громадах” - розповідає про ідею голова ГО “Інформаційний Правозахисний центр “Едельвейс” та керівниця проєкту Олеся Чавурська.

Перед початком проєкту провели невелике опитування потреб - запитували отримувану допомогу та про те чого не вистачає.
“Треба павербанк та термоси для їжі, щоб було комфортно перечікувати щоденні обстріли в підвалі. А також теплі ковдри, бо в підвалі дуже волого і ковдри дуже мокріють, не встигаємо сушити, а як далі буде, коли температура ще впаде - не знаю” - Ганна, місцева жителька Червоногригорівської громади
“Коли немає світла складно організувати побут нашої великої родини і особливо дітей, нам потрібен потужний павербанк, ліхтарик. Ми вже частково вирішили питання обігріву місця де ми живемо, частину ковдр нам дали місцеві жителі. Нам потрібні термоси для їжі, щоб діти могли за потребою їсти теплі, смачні і поживні страви” - Ростислав, ВПО
“Дуже потрібні теплі ковдри та термобілизна, тому що в нас їх немає. Складно прорахувати, що ще відбере у нас війна - електроенергію, газ чи тимчасове житло. Газова плитка з маленьким балоном потрібна на випадок відключення газу та електроенергії, щоб було у чому приготувати та розігріти їжу” - Марина, ВПО
Тому в рамках проєкту закупили павербанки, ковдри, обігрівачі, обладнання для приготування їжі, термоси та чайники. Також мобільна бригада волонтерів у складі, якої був юрист надала понад 70 юридичних консультацій різного спрямування. Наразі громади практично забезпечені харчовими наборами в достатній кількості - дуже відчувається підтримка різних волонтерських груп та благодійних організацій. Такої гуманітарної допомоги, як надав наш проєкт катастрофічно невистачає, особливо для місцевих жителів, які також кожного дня потерпають від війни.


“Один з виїздів нашої мобільної бригади до Червоногригорівської громади Нікопольського району співпав з ворожим обстрілом. “Прилетіло” в місце, з якого ми виїхали буквально 7 хвилин тому. Дуже страшно! До Нікопольської громади ми добирались прихованою дорогою. Там обстріли щодня. Коли ми були в громаді, то вони продовжувались. Через річку видно окуповану територію. Неможливо передати емоції, які нас переповнювали, а люди тут живуть кожного дня - розрізняють звуки зброї, вираховують час між вистрілом та вибухом, блискавично спускаються до укриття, навчились готувати на багаттях… Стільки зруйнованих та пошкоджених будинків, посеред стадіону, де мали бігати та сміятись діти величезна вирва від вибуху. Тут страшно не лише, коли звучить повітряна тривога, тут тривога цілодобова“ - ділиться важкими емоціями керівниця проєкту Олеся Чавурська.

 


В кожній громаді видача гуманітарної допомоги частково була організовано за принципом “від дверей до дверей”, що дозволило особами, яким складно пересуватись та малолітнім дітям, отримати необхідні речі близько до свого місця проживання, що зменшило напругу, дискомфорт та дозволило організувати процес більш безпечно.

Ще однією точкою де ми надавали допомогу став гуртожиток тимчасового проживання внутрішньо-переміщених осіб в Софіївській громаді. Тут не лунають вибухи щодня, але атмосфера психологічно, морально та матеріально важка. Будівля не запланована для такої кількості людей, які тут проживають, не вистачає місця на кухнях та плит для готування. Запит від проживаючих був саме на портативні невеликі електроприлади для приготування їжі.

“Дуже дякую за мультиварку! Нас в родині шестеро осіб і для мене було дуже складно готувати їжу, бо ми живемо в гуртожитку і на всіх не вистачає плит. Потрібно планувати та погоджувати свій час на кухні з великою кількістю наших сусідів. Коли почали вимикати світло ситуація ще більше ускладнилась. Але тепер я можу готувати їжу в зручний для себе час, відштовхуючись від власного самопочуття та потреб. Вдома у мене було все пристосоване, я дуже любила готувати на своїй кухні…” - Віталія, ВПО

Наш проєкт був дуже швидким, активним та емоційним. Спілкуючись з людьми кожен з команди відчував велику відповідальність перед людьми. Ми дякуємо представникам місцевих гуманітарних штабів, які нам всебічно допомагали - знайомили з людьми, показували дорогу, підказували хто потребує допомоги, але соромиться цю потребу озвучити. Зрозуміло, що це найбільш небезпечний наш проєкт, але коли ставиш на ваги все почуте і побачене, то розумієш наскільки він важливий.

“Мене вразив молодий хлопець - 17 років, який отримував допомогу, але попросив лише павербанк, щоб він зміг продовжувати навчання. Його родина - старенька бабуся та мати з інвалідністю - вже давно покинула свій дім в частині окупованої Запорізькій області, але не втрачають надії і волі до життя! З такою молоддю моя віра в світле майбутнє росте і я точно знаю, що ми робимо важливу справу!” - завершує керівниця проєкту Олеся Чавурська
Проєкт “Дніпропетровщина, готуємось до зими разом!” реалізується ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” разом з ГО“Центр соціального партнерства “Перспектива” та ГО “Інформаційний Правозахисний центр “Едельвейс” за підтримки Міністерства Європи та закордонних справ та міжнародної неурядової організації АCTED.

Дописати коментар

0 Коментарі