Федорівка - єдине село Дар’ївської громади, куди наразі змогла приїхати мобільна бригада

Безпекова ситуація тут дуже складна - обстріли тривають. Керівництво громади погодило виїзд лише в один населений пункт - село Федорівку. Тут спокійніше ніж в інших селах, але все одно тривожно.

Під час окупації було зруйновано Інгулецький клуб, у Федорівській школі вибило вікна від ударної хвилі, в Дар’ївці зруйновано асфальтний завод та міст. І це не рахуючи пошкоджень приватних будинків. Під час відступу російських військ було заміновано дуже багато полів і процес розмінування ще триває.

Виїзду мобільної бригади передував великий шматок роботи Анжели Дайнеги, координатора проєкту в громаді. Без краплі страху вона на своєму двоколісному транспорті встигла об’їхати все село і околиці, розклеювала оголошення та запрошувала людей до спілкування.
 

“Інтернет практично відсутній, мобільний зв’язок теж ще потрібно “спіймати”, тому в інформуванні ми не лише використовували соціальні мережі, а повернулись до старих способів - розклеювання оголошень по магазинах, адмін будівлях та ФАПах. Також у розповсюджені допомагають так звані "репости з двору в двір"- розповідає пані Анжела.

Саме через її активну роботу 18 січня по приїзду до Федорівки психолога та юриста вже чекала черга охочих. Прийшли навіть жителі сусіднього села - Ульянівка. Здавалось, що більшість прийшла саме за юридичними консультаціями до Антоніни Тищенко. Звичайно, у людей за час окупації зібралось багато питань щодо змін законодавства у воєнний час - Як змінились строки відкриття спадкових справ? Чи продовжується термін дії “прострочених” документів? Чи необхідно повторно подавати заяву на оформлення субсидій?
 

Важливе питання щодо збору, обробки та обліку інформації про пошкоджене майно. Дуже багато домоволодінь постраждали і не кожна родина зможе відновити втрачене без допомоги держави чи міжнародних фондів. Це питання повторюється практично в кожній громаді, то пані Антоніна пообіцяла підготувати матеріал з інструкцією, що має робити власник у випадку руйнування житла під час війни.

Загалом за юридичними консультаціями звернулось 14 людей.
 

Психологиня проєкту Корміленко Інна теж не нудьгувала, адже переборюючи свою невпевненість до неї поступову почали підходити місцеві жінки. Пані Інна відразу організувала місце для проведення майстер-класу - обрали кімнату, підсунули стільці, сформували простір безпеки та довіри один до одного. Об'єднала тема, яка не минула жодної - як опанувати себе, заспокоїтися та знизити рівень тривожності.

“І не зважаючи на відсутність світла, затісне приміщення, холод, зажатість жінок - зустріч пройшла дуже тепло. Майже навпомацки ми йшли до своїх страхів у прямому і у переносному сенсі. Працювали зі зниженням тривожності. Вчилися заспокоюватися, розслаблятися, фокусуватися на справах, знімати затиск у тілі. Шукали власні ресурси самовідновлення через метафоричні картинки.” - розповідає про майстер-клас пані Інна.
Виявилося, що кожна із присутніх володіє своєю неповторною методикою заспокоєння і користувалась нею не лише у найстрашніші періоди війни, а і в буденному мирному житті. Кожній людині підходить щось своє для боротьби зі стресом - дихальні вправи, йога, консервування, читання книжок чи робота на городі. На жаль, універсальних "ключів" немає - потрібно працювати над самопізнанням та шукати свій особистий метод заспокоєння.


Після майстер-класу частина жінок вже була готова до індивідуального консультування, а відповідно наша мобільна бригада ще обов’язково приїде в Федорівку, щоб допомогти людям впоратись з психологічними травмами, які наклала тривала окупація та війна.

🟢Робота мобільної бригади стала можливою в рамках проєкту “Допомога звільненим громадам Херсонської області”, який реалізує ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Дописати коментар

0 Коментарі