Координаційна зустріч в Музиківці в рамках проєкту «Допомога звільненим громадам Херсонської області»

2 січня в Музиківці у приміщенні ЦНАП відбулася координаційна зустріч в рамках проєкту «Допомога звільненим громадам Херсонської області». Команда громадської організації “Білозерський центр регіонального розвитку” зустрілася з начальником Музиківської військової сільської адміністрації Ігорем Підгородецьким, начальником ЦНАПу Іриною Шнирук, місцевими депутатами, представниками сільської ради та керівників комунальних закладів, які мають на своєму балансі потенційні укриття.



Катерина Оксенюк представила проєкт «Допомога звільненим громадам Херсонської області», який реалізується командою ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Головна мета відновлення надання адміністративних та соціальних послуг та розширення їх спектру. Нагадаємо, що географія реалізації - 5 громад: Музиківська, Чорнобаївська, Станіславська, Білозерська та Дар'ївська громади. Метою втілення даного проєкту є відновлення надання адміністративних та соціальних послуг та розширення їх спектру.

Зустріч почалася з обговорення поточної ситуації - з чим громада вийшла з тривалої окупації? Музиківська СТГ майже не постраждала, порівняно з іншими громадами, які й досі щодня знаходяться під обстрілами. Певно, допомагає гарне географічне розміщення, але тут теж є пошкодженні будівлі, залякані люди, викрадене комунальне та приватне майно.



Ситуація, що склалася у сфері надання адміністративних та соціальних послуг досить складна. Наразі у громаді майже відсутня можливість повноцінного функціонування ЦНАПу. До 24 лютого 2022 року в ЦНАПі працювало сім спеціалістів, шість в центральній садибі та один на віддаленому місці у с.Східне. Виявилося, що більшість працівників ЦНАПу виїхало в інші області України та за кордон. Наразі на територію громади повернулася лише начальниця відділу - Ірина Шнирук.

Пані Ірина розповіла про поточний стан справ з надання послуг. У період з 15 по 31 грудня нею опрацьовано 38 запитів громадян. Здебільшого це оформлення допомог ВПО та соціальних допомог.
"Будівля ціла, обладнання частково вціліле. Реєстри вже відновлено, але немає спеціалістів. Не повернулися до громади. До всіх реєстрів я доступу не маю. До реєстрів юстиції мають доступ лише державні реєстратори. Така ж ситуація з доступом до РТГ, доступ до якої мала лише одна людина (спеціаліст з реєстрації місця проживання), яка теж за кордоном. Головна проблема - люди", - коментує Ірина Шнирук, начальниця відділу ЦНАП.

Наразі більшу частину ЦНАПу займає так званий гуманітарний штаб, де працівники сільської ради, місцеві депутати та активісти приймають, сортують та роздають гуманітарну допомогу. Аби відновити роботу ЦНАПу за його прямим призначенням, необхідно виконати велику роботу: повернути працівників, облаштувати робочі місця, закупити та встановити комп'ютерне обладнання.

Жваву дискусію також викликало обговорення напрямку проєкту, що передбачає облаштування трьох укриттів необхідним інвентарем, меблями та обладнанням. На території громади є три місця, де люди на початку повномасштабного вторгнення ховалися від обстрілів: два в Музиківці (підвали ліцею та садочка) та одне в Загорянівці (підвал Інгулецької зрошувальної системи).

"Заплановано облаштування трьох укриттів на громаду. В один комплект входить біотуалет, меблі, генератор, дитячий куточок, буржуйка та ін. Обладнання громаді надається безповоротно і слугуватиме не один рік", - уточнила Катерина Оксенюк, керівниця проєкту.

Директор Музиківського ліцею та керівник Музиківського ясел-садочка розповіли про поточну ситуацію з укриттями, які на цей час не можуть навіть так називатись, бо не підпадають жодним нормам. Але на початку війни вони щодня приймали багато людей, які ховались тут від обстрілів та жахів війни. Люди тоді не дивились ні на відсутність вентиляції, ні на бруд, ні на погане освітлення, ні на відсутність туалетів. Бажання було єдине - сховатись і врятуватись.
 

Запланували виїзди мобільної бригади у складі юриста та психолога, адже до сільської ради неодноразово надходили звернення щодо роз'яснення процедури відновлення втрачених документів та оформлення свідоцтв про народження і смерть. Через всю розмову червоною ниткою проходила тема дотримання трудового законодавства в період воєнного стану. Домовилися підготувати роз'яснення та надати консультації щодо цього питання.

Присутні підкреслили необхідність випуску газети "Придніпровська зірка". Хоча на території громади з інтернет зв'язком не має великої проблеми, але бувають періодичні відключення електроенергії і тому було б доречним мати важливу інформацію завжди під рукою в друкованому варіанті, а не лише онлайн.

Попереду три місяці активної роботи, за які маємо все встигнути. Сподіваємось, що наш проєкт допоможе жителям всіх партнерських громад легше пережити всі виклики війни.

Команда проєкту
«Допомога звільненим громадам Херсонської області»

Дописати коментар

0 Коментарі