Координаційні зустрічі в Чорнобаївські та Дар’ївській громадах відбулись онлайн через безпекову ситуацію

Продовжуємо зустрічі з партнерськими громадами в рамках проєкту «Допомога звільненим громадам Херсонської області» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

04 січня відбулося відразу дві зустрічі проєктної команди з керівництвом Дар'ївської та Чорнобаївської територіальних громад. Онлайн формат знайомства був обраний у зв'язку з досі небезпечною ситуацією в цих громадах. Мало не щодня громади потерпають від обстрілів ворожої артилерії. Тому важливою частиною двох зустрічей було питання безпеки та використання укриттів при виїзді мобільної бригади у складі юриста та психолога. На даний момент вже сформували календарний план виїзду команди в громади і, не зважаючи ні на що, ми ще обов’язково побачимо на власні очі, чим саме живуть її мешканці.



Катерина Оксенюк, керівниця проєкту розповіла, що всім партнерським громадам у рамках проєкту запропоновано:
  • передати комп'ютерне обладнання ЦНАПам на заміну викраденому чи знищеному;
  • почати облаштування укриттів технікою, меблями та іншими комплектуючими;
  • узгодити графік виїздів мобільної бригади для надання юридичних та психологічних консультацій місцевим жителям;
  • взяти участь у підготовці та поширенні інформаційно-роз'яснювальних матеріалів щодо захисту прав та отримання адміністративних, соціальних, психологічних послуг.
Дар'ївська громада, як і більшість громад Херсонщини, потрапила під окупацію з перших днів війни. Тут були і місця дислокації росіян, і терор населення, і відсутність ліків та продуктів харчування. Через громаду проходив один із неофіційних шляхів евакуації з Херсонщини. Кожного дня місцеві бачили потік машин з людьми, які тікають від війни, приймали в себе родини, які перебували в черзі та підтримували їх. Потім міст був знищений і люди вже шукали інші шляхи для евакуації. Велика кількість місцевих також виїхала в безпечніші регіони. Після деокупації громади тут все ще небезпечно, але життя триває.

Команда проєкту обговорила облаштування укриттів із заступником начальника Дар’ївської СВА Денисом Гончаруком. Він зазначив, що на території громади є кілька приміщень, які можна доукомплектувати до вимог безпечних укриттів у селах Федорівка, Дар'ївка та Токарівка. Зараз укриття ще не перевірені саперами, але заявку вже подали та очікують із дня на день приїзду фахівців. Вже після цього розпочнуться роботи з прибирання та підготовки до встановлення меблів та обладнання.

Окремо створеного Центру надання адміністративних послуг до війни не було, але широкий спектр послуг надається через відділ соціального захисту та інші відділи відповідно до специфіки. В соціальному відділі в центральній садибі працює на місці лише одна людина, всі інші дистанційно - ще не повернулись в громаду. Надаються довідки про місце реєстрації, витяги з погосподарських книг, приймаються заяви на матеріальні допомоги, соціальні виплати, гуманітарну допомогу та дрова. Важко сказати точно, але на тиждень спеціаліст надає до 30 різних послуг. Додатково в кожному окрузі є активний староста, який також надає ці послуги.

В громаді створена комісія для оформлення пошкодженого майна. Спеціалісти готують акти, фіксують пошкодження та намагаються отримати ремонтні набори для громади. У людей є запит на отримання інформації щодо розміру та строків виплат за пошкоджене майно. Денис Васильович зазначив, що необхідна додаткова консультація юриста в цьому питанні, також такі роз’яснення можна опублікувати в газеті “Придніпровська зірка”, спецвипуск якої плануємо в рамках проєкту. Це актуальне питання, до якого в Дар'ївській громаді будуть ще не раз повертатись, і краще було б мати під рукою друкований варіант такої інформації. Також місцеві жителі неодноразово озвучували питання щодо виплати та перерахунку пенсій, постановки на пенсійний облік дистанційно.



Команда військової адміністрації повністю готова до активної співпраці та виконання частини завдань, а саме: взяти на себе підготовку приміщень укриттів до встановлення обладнання, частково візьмуть на себе питання доставки товарів, допоможуть з організацією виїздів мобільної бригади та інформуванням населення. Гостро стоїть безпекове питання, тому відразу домовились, що не будемо проводити в Дар’ївській громаді групових психологічних зустрічей, але тоді розширимо можливість отримання консультацій телефоном.

В цей же ж день, 4 січня, відбулася онлайн зустріч з командою управлінців Чорнобаївської сільської територіальної громади. На зустрічі були присутні І.М. Дудар, начальник Чорнобаївської СВА; І.М. Козанчин, начальник відділу з організації діяльності ЦНАП; І.В. Олійник, фахівець цивільного захисту Чорнобаївської сільської ради; А.В.Каліченко, керуюча справами, секретар виконавчого комітету Чорнобаївської сільської ради. Дуже відчувається, що команда має великий досвід роботи в громаді, знає і можливості спеціалістів сільської ради, і специфіку жителів, і всі канали комунікації.

Чорнобаївка за час окупації стала в публічному просторі легендою та насмішкою над бездумними діями окупантів, але через свою географічну позицію громада певно найбільше страждала та й зараз тут продовжуються активні обстріли. Але незважаючи на небезпеку, в громаді наголошують, що жити стало легше і дихати вільніше, всі наповнені вірою у подальше мирне і щасливе майбутнє.



Проблеми громад дуже схожі - відсутність професійних кадрів на місцях, пошкоджене і викрадене комунальне майно, нестабільний інтернет-зв'язок, потреба у дровах для населення та закладів, паливно-мастильних матеріалів для роботи генераторів тощо.

Через постійні ворожі обстріли неможливо надавати адміністративні та соціальні послуги на базі ЦНАПу, що знаходиться у Чорнобаївці. Дана робота проводиться на віддаленому робочому місці в одному із сіл громади. Люди звертаються із процедурними питаннями - щодо оформлення свідоцтв про народження та смерть, щодо порядку відновлення втрачених документів, щодо оформлення довіреностей та інших нотаріальних дій. Представники військової адміністрації наголосили на тому, що юридичні консультації є актуальними та необхідними.

Для команди проєкту дуже важливо вже на цьому початковому етапі створити тривалі та довірливі зв’язки з представниками громади, адже плануємо продовжувати співпрацю і поза проєктом, разом шукати можливості для відновлення громад та покращення життя їх жителів.

Зараз ми вже в очікуванні перших поставок обладнання, а це будуть генератори для укриттів. Слідкуйте за наступними подіями!

Дописати коментар

0 Коментарі