Юрист та психолог завітали з консультаціями до Софіївки та Томиної Балки

26 січня мобільна бригада у складі юриста та психолога відвідали Софіївку та Томину Балку.

Софіївка - це маленьке село, яке входить до складу Станіславської СТГ. Люди прості та привітні, чемно посміхаються, ображаються, якщо не вітаєшся з ними. Юрист та психолог вели прийом у будинку культури. Тут тепло та затишно, місцеві отримують хліб, гуманітарну допомогу, а школярі можуть за потребою підключитись до інтернету для навчання онлайн. У приміщенні є старлінк та генератор, тому тут можна і телефон зарядити, і з рідними зв’язатись, і до зуму школярам під'єднатися. Настрій у мешканців бадьорий.
«Ми тримаємось, не падаємо духом, допомагаємо один одному. Щиро віримо в нашу Перемогу», - говорить Антоніна, мешканка села.

До юристки Антоніни Тищенко багато охочих. Питання різні, але всі викликані воєнною ситуацією - відновлення втраченого документа про освіту, отримання субсидій, сплата комунальних послуг, реструктуризації та списання боргів.
«Людей цікавить питання - Чи потрібно платити комунальні послуги? Що буде вразі несплати? Відповідно до постанови КМ України від 05.03.2022 року заборонено припиняти надання житлово-комунальних послуг у разі їх не сплати або сплати не в повному обсязі. Але воєнний стан не звільняє громадян України від сплати за комунальні послуги - рано чи пізно все одно доведеться розрахуватися за спожиті газ, воду чи електроенергію. В разі несплати або оплати не в повному розмірі пеня та штрафи не нараховуватимуться», – пояснює пані Антоніна.



Наступна зупинка мобільної бригади у Томиній Балці, в одному зі старостатів Білозерської СТГ. На сьогоднішній день у селі проживає близько 800 людей, з них 60 – переселенці з більш постраждалих Велетенського та Кізомису. Офіційного статусу ВПО вони не мають. Пані Антоніна порадила мешканцям оформити статус ВПО, щоб отримати грошову допомогу від держави та скористатися іншими гуманітарними можливостями.

За юридичною консультацією звернулося 6 мешканців - щодо оформлення довіреностей на отримання пенсій, оформлення свідоцтва про народження, порядок отримання допомоги при народженні дитини, терміни подачі заяв на допомогу у воєнний стан та інші.

Пані Антоніна провела невеликий майстер-клас з перегляду виконавчих дій за виконавчими провадженнями через ідентифікатор доступу в державному реєстрі виконавчих проваджень. Дуже зручно, що такі дії можна виконати відразу з мобільного телефону.




Зустрічі із психологинею Інною Корміленко у с.Софіївка та с.Томина Балка були переважно індивідуальні. Прийшли ті, хто відчув, що хоче і може щось змінити у своєму житті, хто готовий діяти.

“Важкий період окупації "оголив" застарілі травми. А відголосом спілкування із російськими військовими залишилися страхи, тривожність, образи, лють, апатія і навіть порожнеча. Чим і як заповнювати останню? Чому такі звернення зараз стали непоодинокі і набирають популярності? Звідки виникає таке почуття? Все дуже і дуже індивідуально. Але заглядати у глиб своєї душі - необхідно і корисно. Бо тільки там є опора, яка тримає. Тільки всередині себе. І варто її знайти та відчути, щоб стати більш гармонійною особистістю, в першу чергу, для себе самого”, - радить пані Інна.
Крім того, психологиня відгукнулась на звернення та завітала до тяжкохворих людей, які не змогли самостійно прийти на зустріч. Люди, які тривалий час хворіють, часто ізольовані від звичного життя і їм важлива не тільки медична допомога, а й турбота про їх психологічний стан, спілкування та підтримка. Таким людям можна порадити психологічний супровід, але, зрозуміло, що в сільській місцевості ще й під час воєнного стану це не завжди можна організувати. На порятунок приходять консультації телефоном та через інтернет. Подібні послуги надають різні державні та громадські організації, а близькі люди хворого можуть допомогти йому скористатись такою можливістю.

Спілкування із психологом важливе не тільки хворим, а і їх рідним, у яких часто спостерігається "вигорання". Якщо у вашій родині є тяжкохворий, то є кілька порад:
  • Будьте поруч! Покажіть свою готовність допомогти та відгукнутись на прохання, але якщо хворий попросив вас залишити його на самоті - нехай побуде наодинці з собою.
  • Згадуйте спільні моменти, як щасливі, так і важкі. Це дозволить вам відчути близькість.
  • Не заважайте хворому висловлювати свої побоювання та думки. Якщо він плаче - не зупиняйте його, але і не залишайте одного. Важливо бути поряд.

Родзинкою візиту мобільної бригади в Томиній Балці став виступ дівчинки, яка декламувала патріотичний вірш, написаний її мамою. Це було щось неймовірне! Як виявилося, мама дівчинки написала 2 вірші під час життя в окупації. До війни жінка, навіть, не здогадувалася, що може писати вірші. Життя, не дивлячись на небезпеку, триває та дає нові приводи для радості!

А мобільна бригада вже планує наступний виїзд, який відбудеться 31 січня в с.Музиківка та в с.Чорнобаївка.

Робота мобільної бригади стала можливою в рамках проєкту “Допомога звільненим громадам Херсонської області”, який реалізує ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Дописати коментар

0 Коментарі