Мобільна група розпочала лютневі візити зі Станіславської громади

Перший виїзд мобільної бригади відбувся у села Станіслав та Широка Балка Станіславської СТГ. Села постійно під обстрілами, як і всі, що розміщенні на березі лиману або Дніпра. Настрій у людей різний - втома від війни та страху дається взнаки. Але мешканці не падають духом.

Зранку в Станіславській сільраді людно. Хтось чекає на юриста, інші прийшли за адміністративними послугами до спеціаліста сільської ради, а є такі, що приглядаються до нашої психологині не наважуючись на консультацію. Робота кипить.

До юристки Антоніни Тищенко люди йдуть із різними питаннями у сферах сімейного, трудового та цивільного права. Два звернення було щодо порядку та термінів оформлення допомоги на поховання. За час деокупації люди ще не встигли оформити необхідні документи після смертей рідних, цей процес ускладнює загальна небезпека ти ризики при виїзді з села. Вже традиційно є запит на роз’яснення щодо трудових відносин, адже багато установ перевели своїх працівників на простій чи призупинили трудові відносини. Люди розуміють проблеми установ та підприємств, але хочуть впевнитись чи законно керівництво видало відповідні накази. Відчувається, що рекомендації клієнтів юриста із минулого візиту спрацювали як реклама - люди приходять з впевненістю, що отримають кваліфіковану пораду.

Психологиня Інна Корміленко працювала індивідуально з однією з місцевих мешканок. Пропрацьовували складові щастя. У роботі пані Інна застосовувала арт-терапію для лікування душі творчістю. За допомогою такого методу можна екологічно, із турботою про себе пережити внутрішні переживання, тривоги, страхи, різні темні часи свого життя.


«Це яскраво. Легко. Позитивно. І якщо щось не подобається, можна переробити, домалювати, зліпити по іншому...Вносячи зміни у своє творіння, ми покращуємо і свою реальність. Такі зустрічі допомагають самовиражатися. Відкривати себе та свої грані. Ставати цілісним збалансованим, гармонійним. Іншими словами - ставати щасливішим», – говорить пані Інна.

До Широкої Балки мобільна група завітала під обід. Людей в центрі небагато, тільки ті, хто вирішує свої справи. В цей день також вели прийом лікарі, тому люди, стоячи в черзі, паралельно відвідували юриста. Широка Балка приймала мобільну групу привітно та з нетерпінням. Охочі до юриста вже чекали на фахівчиню.
 


Одне з питань про набуття статусу безробітного вже типове для консультації, адже багато людей втратили роботу або підприємства з ними призупинили трудові відносини - відповідно ніяких виплат люди не отримують. Наразі отримати статус безробітного жителі деокупованих територій можуть дистанційно через застосунок Дія за спрощеною процедурою. На жаль, з 29 жовтня вступила в дію норма, відповідно до якої тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 календарних днів, максимальний розмір виплати 6500 грн. Це, звісно, зовсім не багато, але в скрутні воєнні часи навіть така виплата є важливою для жителів деокупованих громад, які втратили роботу та дохід.

Приємним для команди проєкту стала звістка, що у Широкій Балці приймає спеціаліст відділу ЦНАП Станіславської сільської ради. Євгенія Олександрівна веде прийом на обладнанні, яке отримала громада в рамках проєкту “Допомога звільненим громадам Херсонської області”, який реалізує наша громадська організація "Білозерський центр регіонального розвитку". Щасливі, що вже бачимо розширення переліку надання адміністративних послуг та покращення їх якості.
 


Під час візиту поспілкувалися з представниками гуманітарного штабу, продовжуємо збирати потреби громад та ведемо додатковий пошук можливостей для розв'язання нагальних проблем. У Широкій Балці гостро стоїть питання з питною водою. ЇЇ просто немає в селі. З кранів тече технічна рідина не придатна для вживання чи приготування їжі. Підвезення гуманітарної допомоги у вигляді питної води нерегулярна. Тож, люди купують воду, що негативно впливає і на так невеликі сімейні бюджети. Проблема з питною водою в Широкій Балці тягнеться роками, але у воєнний час через пошкодження комунальних мереж ще більше загострилась.

У той самий час психологиня працювала з невеликою групою жінок. Як і в Станіславі пропрацьовували складові щастя зі застосуванням арт-терапії та метафоричних карт. Жінки з посмішками розійшлися по домах, розуміючи, що в їх складному житті обов’язково знайдеться місце для щастя та радості. Учасниці активно запрошували команду знову в гості і ми обов’язково скористаємось цим запрошенням. Адже є додаткова потреба психологічного консультування дітей, яким особливо важко сприймати жахливу реальність. Вже думаємо про організацію дистанційних консультацій, щоб охопити максимальну кількість постраждалих дітей.

Наступний візит мобільної групи відбудеться 7 лютого до сіл Правдине та Миролюбівка. Білозерської СТГ.

Робота мобільної бригади стала можливою в рамках проєкту “Допомога звільненим громадам Херсонської області”, який реалізує ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Дописати коментар

0 Коментарі