7 березня у Музиківці підвели підсумки проєкту «Допомога звільненим громадам Херсонської області».

Відверто проговорили з представниками громади основні напрямки проєкту, що вдалося, а що ні, які потреби залишились, якої діяльності було замало або забагато.

Нагадаємо, що в рамках проєкту для Музиківської та ще чотирьох громад було придбано необхідне обладнання для відновлення роботи ЦНАПів - ноутбуки, зарядні станції, планшети, БФП та інше важливе обладнання. Музиківська громада складається з 5 сіл – Музиківка, Східне, Загорянівка, Висунці та Мирошниківка. Після звільнення громади і до старту проєкту адмінпослуги надавалися тільки в Музиківці і то в обмеженій кількості. Люди з інших сіл приїздили до центральної садиби для оформлення довідок, субсидій та отримання консультацій. Місцеві жителі добиралися до Музиківки самотужки, гуртувалися, щоб зменшити витрати на оренду авто. А внутрішні дороги після окупації та обстрілів ще більше погіршили свій стан, що також не сприяє частим візитам до ЦНАПу. На жаль не всі мають можливість заплатити за оренду машини, тому команда проєкту відразу націлювала керівництво Музиківської СТГ на відновлення роботи адміністраторів у віддалених селах громади.

 
На жаль поки вирішити цю проблему не вдалося - адміністратор віддаленого робочого місця ще не повернувся, а відсутність службових автомобілів, які були викрадені під час окупації, не дає можливості налагодити виїзний прийом громадян. Важливо, що керівництво військової адміністрації в особі заступниці Мельниченко Альони Вікторівни, розуміє цю проблему та обіцяє включити це питання в порядок денний. Вже зараз знайдено кандидатуру на вакантну посаду старости Східненського старостинського округу, яка зможе надавати адміністративні послуги.

Всупереч певним невдачам відчувається, що громада живе та активно працює над відновленням повного переліку надання адміністративних послуг - до громади повернулись адміністратор та паспортист, начальник відкрила доступ до частини реєстрів, працюють над відновленням реєстраційних дій та зробили ще багато чого для нормальної роботи Центру. Послуг та консультацій за період дії проєкту надано більше 200 адміністративних послуг місцевим жителям.

Інша компонента проєкту - облаштування укриттів. В кожній з партнерських громад і в тому числі Музиківській допомагали трьом підвалам стати повноцінними укриттями, які зможуть захистити людей під час обстрілів та зберегти їх гідність. Громади отримали меблі, біотуалети, куточки для дітей, генератори, павербанки, буржуйки та інше. Зрозуміло, що це не всі необхідні речі для нормального функціонування укриттів, але це додатковий поштовх та мотивація подбати про власну безпеку та безпеку односельців, оцінити потреби для ремонту приміщень та монтажу вентиляції. Але вже зараз навіть без виконання капітальних ремонтних робіт музичани та загорянівці зможуть перебувати в укриттях разом дітьми в більш комфортних умовах.

Окрема любов команди проєкту - це укриття на базі Музиківського садочку, який відремонтували за півроку до війни. Навіть без нашої допомоги це приміщення є прикладом того, якими саме мають бути громадські укриття - світлі, відремонтовані, з кількома виходами, туалетом та теплою атмосферою.


“Вентиляцію нам не доробили, її там практично немає. Наш підвал - це не укриття, а просто службові приміщення - пральня, кабінети, склади тощо. Але коли почалась війна і людям треба було кудись сховатись, то ми його відкрили, поставили стільчики та ліжечка дитячі. Пропало світло, то люди привезли з дому генератор і підзаряджали всім телефони. Зараз, дякуючи проєкту, в нас вже є свій генератор і багато іншого устаткування. Складно оцінити, що нам ще потрібно, бо не можемо прорахувати майбутні ризики, які ще нас чекають,” - розповідає Крута Людмила Анатоліївна, директора Музиківського ясел-садка.
Психологиня Інна Корміленко вже випробувала укриття в цьому садочку для проведення групової роботи з дітьми та батьками, які постраждали від війни і підтверджує, що наявність такого привітного та безпечного місця важливе не лише під час обстрілів, а й для налагодження ефективної терапевтичної роботи, позашкільної освіти дітей та розвитку волонтерського руху.

Секретар сільської ради Кулик Інна Вікторівна зазначила, що важливим аспектом проєкту стали виїзди мобільної бригади у складі юриста та психолога, які надавала безкоштовні індивідуальні та групові консультації мешканцям. Такі виїзди допомагають людям вирішити проблеми, які назбирались за час окупації та знімають додаткове навантаження на апарат місцевої ради. До юристки Антоніни Тищенко люди зверталися з різними питаннями, відновлення втрачених або пошкоджених документів, отримання свідоцтва про народження дитини та інші. Попит на юридичну допомогу дуже великий, тому юрист і надалі консультуватиме мешканців громад телефоном.

До роботи психолога в громаді ставились скептично, перші зустрічі були боязкі та скромні. Люди не вірили в те, що психолог може допомогти їм побороти свої страхи, справитися з депресією та апатією. Але з кожним разом клієнтів ставало все більше. Люди приходили не тільки самі, а й приводили своїх дітей. Психологиня працювала як індивідуально, так із групами.



Родзинкою проєкту став спецвипуск газети «Придніпровська зірка», яку люди отримували разом з гуманітарною допомогою, могли взяти примірник в сільраді, магазині, амбулаторії або ЦНАПі. Люди охоче читали газету та радили сусідам. Навіть не оговтались, як роздали 1600 примірників, яких навіть не вистачило всім охочим. Придніпровська зірка - це символ довоєнного життя та віри в майбутнє!

«Для нас цей проєкт був дуже важливим, - говорить Альона Вікторівна, заступниця начальника військової адміністрації – адже ми отримали вагому підтримку в різних сферах. Юрист та психолог надавали безкоштовні консультації мешканцям громади, що було дуже актуально та необхідно. ЦНАП отримав необхідне обладнання та зможемо надавати послуги у віддалених селах, за місцем проживання мешканців. Укриття облаштовані та придатні до використання. І також дуже приємним моментом стало розповсюдження спец випуску газети «Придніпровська Зірка». Люди люблять цю газету, сумують за нею та охоче читають. Тому, ми будемо раді отримувати наступні випуски газети”.

Наш маленький проєкт підходить до завершення, але команда ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” вже має нові плани, пише проєктні пропозиції та шукає партнерів.
Далі буде…

Трибушна Тетяна, асистент проєкту
“Допомога звільненим громадам Херсонської області”

🟢Проєкт “Допомога звільненим громадам Херсонської області” реалізується ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" у співпраці з БФ "Магія добра" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Дописати коментар

0 Коментарі