Влада та громада: спільний шлях до громадської безпеки та відновлення

Під такою назвою у Києві відбулася зустріч з обміну досвідом відновлення вже звільнених та підготовка до відродження майбутніх деокупованих територій. Програма заходу була насичена виступами представників територіальних громад, громадських організацій, ДСНС і поліції Херсонської, Запорізької, Миколаївської та Чернігівської областей. Серед найважливішого - сесія питань-відповідей з міжнародними фондами та організаціями, які фінансують різні програми на локальному рівні.


Наразі є безліч можливостей залучення допомоги як фінансової, так і матеріальної для відбудови життя громад, головне зрозуміти реально актуальні потреби людей та планувати закриття не лише якихось точкових "дірок", а мислити більш глобально, це стосується представників громадських організацій та органів місцевого самоврядування.

Серед іншого, Оксана Сахно, регіональна представниця Програми сприяння громадській активності "Долучайся!" в Херсонській області розповіла про грантові можливості Програми, що діє на постійній основі та має можливість підтримати проєкти різноманітні за тематикою.

Кім Метьюз, спеціалістка по залученню молоді і соціальній згуртованості ПРООН, наголосила про зростання активності молоді у розрізі волонтерства та поділилася ідеями щодо ефективного залучення молоді до вирішення проблем безпеки і відновлення у місцевих громадах - молодіжні центри, space, мініпростори з різним функціоналом, де молодь могла б планувати свої спільні дії.


Цікавим кейсом, особисто для мене, була доповідь Ольги Леонтьєвої, голови ГО "Мелітопольська група "Патріот", лідерка Мережі робочих груп із громадської безпеки та відновлення Запорізької області, яка розповідала про спільні проєкти громадськості, поліції та ДСНС. Мені особисто важко зрозуміти як починати співпрацю з такими установами, а пані Ольга наголосила - "головне бачити в них людей!". Ще до повномасштабного вторгнення мали широку співпрацю у напрямку проведення тренінгів з командотворення, особистісного розвитку та психотерапії особового складу даних структур, а також облаштувань пунктів обігріву.

Окремо хочу наголосити та подякувати за виступи начальниць сільських військових адміністрацій звільнених громад, які поділилися тими жахами, які довелося пережити особисто їм та всім жителям. Хоча я і сама жодного дня не покидала свою окуповану громаду, але їх розповіді жахали. Водночас ці жінки викликають не співчуття, а відчуття гордості. Без подібного досвіду та вказівок як та з чого починати, вони як могли, так і відновлювали життя, підтримували людей, коли і їм самим була так необхідна допомога. Вважаю, що саме на таких людях і тримається наша країна.

Звичайно, що від терміну перебування громади під окупацією різниця і підхід до її відновлення. Радує, що, наприклад, Мелітопольська громада не просто в режимі очікування деокупації, а вже розробила план першочергових дій на перші 30 днів після звільнення, який і презентував Олександр Саенко, начальник відділу інформаційних технологій та захисту інформації Мелітопольського виконкому.


Дякую особисто Юрій Антощук та всій команді організаторів за два цікаві корисно насиченні дні, завдяки яким ще раз змогла побачити давніх знайомих, почути нові ідеї та обговорити можливі подальші ініціативи.

Робоча зустріч організована Херсонським обласним благодійним фондом «Об’єднання» та ГО «Мелітопольська волонтерська група «Патріот»» за сприянням Національного фонду підтримки демократії.

Трибушна Тетяна, членкиня ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”

Дописати коментар

0 Коментарі