Не можете впоратись з агресією? Допоможе психолог


На початку війни розгубленість і нерозуміння того, що відбувається змінювалися на страх. Страх привів за собою розпач та злість. Емоції вирують. Люди дратуються, агресують, зляться. Виникають сварки та скандали. Це все суттєво ускладнює і так нелегке життя.

"Що робити? Як опанувати себе і не кричати на рідних? Як знайти спільну мову, коли всередині постійно спалахує вогонь люті? А потім, коли сварка вже сталася, то приходить почуття провини... Гризе душу. Шкода близьких, соромно за себе, що не вистачило мудрості себе опанувати. Таку ношу важко нести..." - з такими запитами до психолога мобільної бригади звертаються люди різного віку та соціального статусу. Бувають звернення від дітей, пенсіонерів, матерів, бізнесменів…

Важливо зрозуміти, що злість - це ПРИРОДНО. Це норма. Всі живі люди мають право на негативні емоції та злість, особливо у війну. Як ще ставитися до нападника? Головне під час приступів агресії бути дбайливим до рідних і до себе. Злість та агресія мають колосальну енергію. Вона живе всередині і потребує вивільнення. Якщо їй не давати виходу, то це призводить до дратівливості. Зрештою, все одно призводить до конфліктів і часто їх динаміка потужніша.

Як проживати злість, агресію, дратівливість та інші негативні емоції екологічно для себе та близьких?

Найкраще допомагають фізичні навантаження. Адже енергії вдосталь від цих емоцій, тому варто себе навантажувати силовими вправами. Можна танцювати. Це неймовірне задоволення, до того ж в організмі збільшується гормон радості. Можна займатися бігом. Це і допоможе розкласти все по полицях у голові, спланувати, упорядкувати… Навіть просто активна прогулянка має чудовий терапевтичний ефект.

Гарний метод мати вдома подушку-побитушку. Це звичайна подушка, куплена саме задля викиду негативних емоцій, спати на такій - не рекомендується. Коли відчуваєте роздратованість - побийте подушку. Разом з цим можна проговорювати свої почуття, образи та гнів. Говорити можна усе, про що думаєте, навіть якщо це дуже погані слова. Подушка - не людина. Все витримає.


Шикарний та дієвий спосіб - трусити ковдри. Бажано вдвох взявши за кінці і з силою. Або "вибивати дух" з килима. І пилу немає, і агресії. Загалом домашні справи - це "паличка-виручалочка". Розкладіть білизну по шухлядках або перемийте все довкола. Періть вручну та з силою викручуйте білизну до останньої краплини води. Особливо великі покривала або рушники.

Якщо ж працювати не хочеться, а злість не дає спокійно жити - ідіть на масаж. Він прекрасно знімає внутрішню напругу. Ще один з методів - співати на "все горло". Або "біситися" під гучну музику.

Всі ці методи вивільнять внутрішню злість і ваше життя наповниться новими фарбами. Якщо відчуваєте, що не можете впоратися самостійно, то варто завітати на індивідуальну консультацію з психологом, який вже разом з вами обговорить причини ваших реакцій, пояснить на прикладах як контролювати та конструктивно висловлювати негативні емоції.

Підготувала
Корміленко Інна, психологиня ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”

🟩Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Допомога та захист прав жителів п’яти деокупованих громад Херсонщини», який впроваджує громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку» за фінансової підтримки Європейського Союзу, Нідерландського Гельсінського Комітету, МГО “Людина в біді” та Паризького центру громадянського суспільства. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Дописати коментар

0 Коментарі