Перший крок для допомоги родинам з дітьми у партнерстві з Save the Children

12 травня в Миколаєві відбувся перший із серії тренінгів для організацій, які стали партнерами міжнародної організації Save the Children.

Учасниками заходу стали представники трьох локальних організації Херсонської та Миколаївської областей - ГО "Білозерський центр регіонального розвитку", ВГО "Поруч" та Товариство Червоного Хреста України. Учасники тренінгу - майбутні соціальні працівники, фасилітатори, кейс-менеджери, працівники дитячих центрів… Люди, які допомагатимуть, підтримуватимуть та працюватимуть з постраждалими родинами та дітьми на території деокупованих громад Херсонщини.


Під час заходу учасники змогли більш детально познайомитися з історію створення та роботою Save the Children - це одна з провідних незалежних міжнародних неурядових організацій, що працює для дітей. Організація була заснована у 1919 році і діє з метою покращення життя дітей через надання якісної освіти, охорони здоров’я та фінансових можливостей, а також надання екстреної допомоги дітям, які постраждали від стихійних лих, військових або інших конфліктів. Наразі Save the Children надає гуманітарну допомогу у понад 120 країнах світу. З 2014 року Save the Children почала реагувати на кризу в Україні, наразі співпрацює з місцевими громадськими організаціями і безпосередньо з населенням.

Також учасників ознайомили з основами Міжнародної гуманітарної допомоги, роллю міжнародних організацій у ситуації гуманітарної кризи, принципами та стандартами у гуманітарній діяльності. Під час практичних вправ змогли більш детально розібрати види насильств, які можуть бути застосовані до особи - фактори ризику та фактори захисту на різних рівнях від родини до держави.


Особливу увагу було приділено поняттям Сhild Protection in Emergency (СP) й Safeguarding (SG) та їх застосування при роботі з дітьми, а також процесу безпечної ідентифікації проблеми та перенаправлення. Перенаправлення є одним із найбільш ефективних інструментів посилення координації та співробітництва організацій у наданні послуг.
"Особисто для мене найбільш цікавою стала вправа, де кожна із команд могла фантазувати та планувати свої конкретні дії на місцях у громадах. Наша команда працювала над тим, яким чином зможе налагодити співпрацю з місцевою владою та родинами, які потребують соціальної допомоги - соціального супроводу", - Тетяна Трибушна учасниця тренінгу.

Під час неформального спілкування учасники у невимушеній атмосфері обмінювалися досвідом та планами майбутньої роботи. Загалом захід був змістовним та насиченим, який зміг об'єднати людей, які тим чи іншим чином дотичні до гуманітарної сфери та допомоги потребуючим.

"За тривалий час війни я вперше брала участь у "живому" тренінгу. Та і в цілому, виїжджаю за межі Херсонщини - лише в третє. І ця подорож сама по собі є для мене подарунком. Тренінг для мене був змістовним. Раділа великій кількості людей, які об'єдналися за загальними ідеями та цінностями. Не можу виділити для себе щось, що сподобалося найбільше. Бо насиченість достатньо яскрава. Але мене, як тренерку, дуже порадувала організація, структура самого тренінгу. Працювати було зручно, легко, комфортно. Обожнюю практичні вправи. Навіть, якщо мозок відключається і ти щось забуваєш, м'язова пам'ять працює і тіло все одно щось запам'ятає... Дякую тренерці Анні та організаторці Олені за умови нашого навчання. Надихнулася їх згуртованою та професійною роботою", - Інна Корміленко, учасниця заходу.

Тренінг "Захист дітей у надзвичайних ситуаціях. Сейвгардінг" є лише першою ланкою у переліку навчань, які належить пройти представникам організацій. Травень - "гарячий" місяць на навчання. Вже 15 травня розпочинається наступна черга заходів. Тому навчаємося та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю задля відбудови наших громад та допомоги постраждалим родинам.

Дописати коментар

0 Коментарі