Допомога при панічних атаках. Консультація психолога



За час роботи в мобільній бригаді до мене звертались люди з дуже різними страхами, фобіями, тривогами та переживаннями. Сьогодні розкажу про одне звернення, результат опрацювання якого може бути корисним та наочним для читачів нашого сайту.

Жінка звернулася з панічними атаками. Кожного разу, коли вона опинялася у замкнутому просторі, вони "накатували". Поїздка у транспорті могла спровокувати напад. В ліфтах ця людина не їздила - уникала. Ніколи не накривалась ковдрою "з головою"... Інколи, здавалося б і ніяких тривожних факторів навколо немає, а приступ є.

"В горлі з’являється клубок. Серце починає битися із шаленою швидкістю, але щоразу наче пропускає удари… Дихання ускладнене. Піт стікає по спині. Паніка наростає і страх паралізує", - так описує свої відчуття жінка. “Руки дрижать. Можу вночі прокинутись від жаху і темнота, яка стоїть у кімнаті лише посилює цей стан”.

По-перше, маю сказати головне: панічні атаки - не смертельні! Самі по собі не загрожують життю людини. Проте такі стани можуть лякати і суттєво впливати на якість життя.

По-друге, панічна атака може бути раз, або декілька разів за життя. Якась кризова ситуація закінчилася і атака теж себе вичерпала. Але може бути стан панічного розладу, коли атаки повторюються і людина вже боїться не кризової ситуації, а своєї панічної реакції на неї. Розв'язанням такої проблеми займається тільки відповідний лікар.

По-третє, для розуміння свого стану варто знати симптоми панічної атаки:
▪раптове відчуття небезпеки;
▪страх втратити контроль;
▪почуття нереальності, відстороненості, відчуття, що ви не пов’язані зі своїм тілом;
▪головний біль;
▪запаморочення;
▪слабкість;
▪проблеми з координацією рухів;
▪біль у грудях;
▪озноб, тремор;
▪відчуття задухи;
▪нудота;
▪пітливість;
▪поколювання або оніміння в пальцях рук або ніг;
▪прискорене серцебиття;
▪спазми в животі;
▪сухість у роті;
▪дзвін у вухах та ряд інших.

Варіантів подолання панічної атаки є декілька. Часто допомагає дихання. Потрібно повільно вдихати і видихати. Можна рахувати в голові від одного до п’яти. Можна подихати у пакет. Як у фільмах 🙂 Адже у момент атаки необхідно знизити рівень кисню у крові, який поступає з великою кількістю повітря. А з пакета ми вдихаємо переважно вуглекислий газ, що заспокоїть організм.

Нагадайте собі вголос, що напад пройде. Що це панічна атака. Що вона зараз закінчиться. І що ви з нею воювати не маєте наміру. Це може допомогти прийняти ситуацію і трохи розслабитися. Спробуйте поринути у гарні спогади.

Бувають випадки, коли людина не відчуває тіла. Тому варто себе торкатися, терти руки і ноги, гладити, розтирати вуха... Спробуйте зрозуміти що вам особисто допомагає трохи покращити свій стан, відновити зв'язок із тілом.

Зосередьтеся на своїх почуттях. Наприклад, скуштуйте солодощі або жуйку зі смаком м’яти, торкніться або пригорніть щось м’яке.

Якщо у вас вперше сталася панічна атака, то вам варто звернутися до психолога. Разом зі спеціалістом ви обговорите свої думки та емоції, що допоможе вивести ситуацію на рівень свідомості.

У випадку моєї клієнтки, з якого я розпочала цю статтю, то разом з нею ми змогли визначити спусковий механізм панічної атаки. Жінка згадала, що у дитинстві граючись потрапила у бабусину скриню, друзі жартуючи її там закрили. Цей випадок ніяк не згадувався протягом життя. Коли ж російська агресія закрила людину у тісному погребі, то травма дитинства піднялася з глибин душі. Тоді сталася панічна атака, а потім ще і ще...

Працювали з клієнткою в напрямку зміни сприйняття ситуації та реакції на неї. Вже після першої зустрічі людина по-іншому почала реагувати на власні страхи, більш спокійно та усвідомлено. Жінка підібрала власні інструменти, які допомогли керувати собою. Кількість атак зменшилася. Зрозуміло, що жінку ще очікує тривала робота над собою та своїм спокоєм, але вже зараз є перші результати, які вселяють надію на щасливе майбутнє.

Звертаю увагу, що не завжди для вирішення проблеми достатньо попрацювати з психологом, якщо результату немає, то варто звернутися до лікаря за медикаментозним лікуванням. Гарним тандемом є прийом препаратів і психотерапія.

Підготувала
Корміленко Інна, психологиня ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”


🟩Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Допомога та захист прав жителів п’яти деокупованих громад Херсонщини», який впроваджує громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку» за фінансової підтримки Європейського Союзу, Нідерландського Гельсінського Комітету, МГО “Людина в біді” та Паризького центру громадянського суспільства. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Дописати коментар

0 Коментарі