Здорові стосунки починаються зі здорової особистості

“Я зневірилася у коханні. В моє життя приходять чоловіки, яких і чоловіками назвати не можна. Або п'ють і ревнують, або ледачі і днями "у танчиках" і при цьому знецінюють мою роботу, або б'ють і не дозволяють спілкуватися з іншими та працювати. Було різне... Хочу зрозуміти чому так відбувається. Річ у мені, моїй нещасливій долі чи чоловіків гідних не залишилося? Чому це коло не закінчується? Хочу нормальних стосунків, родину, сім'ю, де панує повага".


Таке звернення до мене під час виїздів мобільної бригади чи індивідуального консультування - не рідкість. Жінки більш активні, якщо мова заходить про відвідування психолога.  Лише близько 20% людей, які приходять на консультування - чоловіки. Саме тому це популярний жіночий запит. Хоча аб’юз стосується і чоловіків. 


🔷Що це за сучасне іноземне слово таке - АБ’ЮЗ? 

🔹Якщо казати просто, то це “насильство", "образа" і "жорстоке поводження". Якщо ви стикнулися з образами, приниженням, шантажем, навіть жартами у ваш бік, які ображають, то це воно. Якщо вас примушують  до чогось - це теж воно. Якщо ви відчуваєте від партнера зневажання чи презирливе ставлення - це воно. 


Людина, яка живе в емоційному насильстві, у майбутньому ризикує зіткнутися з такими наслідками як тривожний розлад, депресія, хронічні болі, зловживання психоактивними речовинами (алкоголь, наркотики) тощо. Часто такі люди, навіть не розуміють, що можна жити по іншому і що є інші види взаємин та стосунків. Бо вони звикли до такого відношення. І не мали перед очима прикладу здорових стосунків. Тому не мають з чим порівнювати. 


Аб'юз буває не обов'язково у любовних стосунках. Аб’юзерами можуть бути і чоловіки, і дружини, і батьки, і дідусі, і бабусі, і начальники, і колеги...


Аб'юзер, який бере під емоційний контроль свою жертву, мабуть, один із  найнебезпечніших. Цього можна навіть не розпізнати. Фізичне і сексуальне насилля важко ж не помітити. Між тим емоційний аб'юз майже позбавляє людину волі… 


Часто жінки жаліються, що потрапила до кола аб’юзивних стосунків: спочатку все ідеально і стосунки, як мед ➡ потім наростання напруги ➡ за ним епізод насильства ➡ за ним перемир’я, в так по колу. Ці емоційні гойдалки дуже виснажують, адже період глибокого занепаду чергується з ейфорійним піднесенням. А потім знову все повторюється. Людина на емоційному гачку!


🔷Що робити, щоб не потрапляти у такі стосунки?

🔹Ідіть у психотерапію. Це допоможе вам розібратися із своїми травмами дитинства. Часто жертвами аб'юзерів стають ті, чиї батьки були агресорами, або було сексуальне насильство, або ж є психологічні травми.

🔹Укріплюйте віру у свої сили. Самооцінка у цьому процесі відіграє велику роль. Коли ви не бачите своєї цінності, не маєте переконання, що вам все "по плечу", не маєте поваги до себе, то ви - "жертва". І саме такі люди обирають агресорів. Утворюється пара: агресор-жертва.


🔹Вчіться забезпечувати себе самостійно! Економічне насильство з'являється тоді, коли один з подружжя не працює або займається хатньою неоплачуваною роботою. Тоді є ризик потрапити в залежність ще й фінансову. В ідеалі, коли не лише сімейний бюджет має фінансову подушку, а й кожен з подружжя. Це дасть відчуття свободи і впевненості у собі. Подарує почуття стабільності. 

🔹Дотримуйтесь кордонів. Своїх та чужих. Не дозволяйте нікому перетинати межу,  оберігаючи власну особистість і те, що для вас цінне. Чітко розуміти, де ви, а де - інші. Що від вас залежить, а що - ні. На що можете вплинути, а що - поза межами ваших дій. Кордони відокремлюють нас, наші звички, прагнення, вчинки, думки від зовнішнього світу та інших людей. 

🔹Не виправдовуйте насильство! Ніколи, ні за яких обставин не виправдовуйте будь-які насильницькі дії і не-гай-но виходьте з таких стосунків! Попри все.

🔹Даруйте собі увагу, ласку, доброту! Ви точно цього заслуговуєте.


Здорові стосунки починаються зі здорової особистості! Саме з цього і почніть будувати своє нове життя!


А безкоштовну психологічну консультацію можна отримати за телефоном - (066) 999-01-42. З фахівцем ви зможете домовитись про зустріч в офісі, під час виїзду або ж пропрацювати вашу ситуацію дистанційно!


Підготувала 

Корміленко Інна, психологиня ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” 


🟩Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Допомога та захист прав жителів п’яти деокупованих громад Херсонщини», який впроваджує громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку» за фінансової підтримки Європейського Союзу, Нідерландського Гельсінського Комітету, МГО “Людина в біді” та Паризького центру громадянського суспільства. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.


Дописати коментар

0 Коментарі