Діти народились поза медичним закладом: що робити?


Спеціалісти мобільної бригади продовжують виїзди до віддалених населених пунктів деокупованих громад Білозерщини. Звернення до юриста дуже різні - деякі проблеми з’явились під час окупації, а інші вже тривають роками, але люди не знаходять в собі сил зайнятися їх вирішенням.


Так сталось і цього разу. Під час одного із виїздів мобільної бригади в кінці квітня за консультацією до юристки Антоніни Тищенко звернулася жителька села Загорянівка Музиківської СТГ з приводу того, що в селі проживає родина - мати та двоє дітей віком два з половиною та півтора року, які народжені вдома (поза закладом охорони здоров'я). Мати досі не зверталась до медичного закладу для отримання документів, що підтверджують народження нею дітей, відповідно свідоцтв про народження діти не мають та не перебувають на обліку в місцевій амбулаторії. Грошові виплати на дітей та бебі-бокси мати не отримувала. Небайдужа громадянка звернулась за консультацією, щоб допомогти матері в такій складній ситуації? 


З допомогою юриста відпрацювали першочерговий алгоритм дій, розпочали збір документів, щоб підтвердити факт народження дітей - зібрали свідчення мешканців села, які підтверджують факт вагітності та народження дітей вдома. 


Під час повторного виїзду в громаду Антоніна Тищенко зустрілась з Бондаренко Катериною, завідувачкою сектору "Служби у справах дітей" відділу освіти Музиківської сільської ради. Разом вони розібрались в етапах вирішення цієї ситуації та обговорили потенційні перешкоди. Катерина розповіла, що вже вирішене питання  взяття дітей на облік місцевою амбулаторією, проведено обстеження житлово-побутових умов сім'ї, в якій проживають діти, складено акт оцінки потреб. Юристка ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” запевнила, що готова продовжити консультувати та додатково вивчати питання, необхідні для оформлення документів дітям.


Найголовніше, що пані Катерина змогла налагодити контакт з матір'ю, не налякати її складністю процедур чи суворістю відповідальності. Мати зрозуміла, що з різних сторін їй намагаються допомогти і спеціалісти сільської ради, і юристи громадських організацій, і небайдужі сусіди. Вона дала дозвіл на візит соціальних служб, допустила медичних працівників до дітей, дослухалась до аргументів сусідів, погодилась поїхати з ними до Миколаєва для проведення молекулярно-генетичної експертизи.


Наразі результати генетичного дослідження вже на руках і починається вирішальний етап - подання заяви до суду для встановлення факту народження. Без рішення суду в цій ситуації не обійтись, тому що без нього відділ реєстрації актів цивільного стану не має права видати свідоцтво про народження дітям. Але кінцевий результат не за горами! Сподіваємось, що зовсім скоро діти отримають всі можливості та права, передбачені законодавством.


В цій конкретній історії багато факторів, які вплинули на її позитивне розв’язання -  небайдужі сусіди, фаховість юриста, психологічний підхід завідувачки сектору "Служби у справах дітей" і тісна співпраця всіх залучених сторін.


🔷Чи можна було розв'язати питання встановлення факту народження дитини поза медичним закладом простіше та без звернення до суду? 

🔹Так, можна, але для цього необхідно було почати вирішувати це питання відразу після народження дітей. Для цього мати (батько, родичі або інші особи) повинні були звернутись до відповідної комісії не пізніше одного тижня з імовірного дня народження дитини поза закладом охорони здоров’я, факт народження якої потребує підтвердження та надати наступні документи:

🔹письмова заява (у довільній формі);

🔹паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

🔹обмінна карта пологового будинку, пологового відділення лікарні або виписка з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою відповідно № 113/о або 027/о (за наявності);

🔹результати аналізів, ультразвукового дослідження, проведених під час вагітності жінки, яка народила дитину поза закладом охорони здоров’я (за наявності);

🔹копія картки виклику медичної швидкої допомоги за формою № 109/о (за наявності);

🔹довідка про генетичну спорідненість між жінкою, яка народила дитину поза закладом охорони здоров’я, та дитиною (за наявності);

🔹медична довідку лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу про огляд дитини, яка народилася поза закладом охорони здоров’я та медичну довідку лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу про огляд жінки для підтвердження факту народження дитини (за наявності);

🔹інші документи, які підтверджують надання медичної допомоги жінці у зв’язку з пологами.


Комісія приймає рішення про підтвердження факту народження дитини у разі, коли імовірна дата пологів жінки збігається з вірогідним віком дитини, або є довідка про генетичну спорідненість між жінкою та дитиною (молекулярно-генетична експертиза). Комісія не пізніше 10 календарних днів з моменту отримання пакета документів приймає рішення про підтвердження або відмову у підтвердженні факту народження дитини та складає відповідний висновок у двох примірниках.


Після підтвердження факту народження дитини заклад охорони здоров’я, під наглядом якого перебуває дитина, видає на підставі висновку комісії заявникові медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу за формою № 103-1/о, яка і є підставою для проведення державної реєстрації народження дитини та отримання свідоцтва про народження.


🟩Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Допомога та захист прав жителів п’яти деокупованих громад Херсонщини», який впроваджує громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку» за фінансової підтримки Європейського Союзу, Нідерландського Гельсінського Комітету, МГО «Людина в біді» та Паризького центру громадянського суспільства. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.


Дописати коментар

0 Коментарі