Як знайти спільну мову з внутрішнім критиком? Консультація психолога

Війна створила нове поняття - ВПО. За цією "сухою" абревіатурою криються мільйони нещасливих людських доль, зруйновані сім’ї та безкінечні психологічні проблеми. Люди, які були змушені покинути свої будинки не за своєю волею часто втрачають навички самостійності, відчувають розгубленість, згадують всі комплекси та проблеми з самооцінкою, відчувають невпевненість щодо власних можливостей.

Поки людина заново вчиться самостійно організовувати своє життя у новій громаді варто звернутися до психолога. Він влаштує психологічний супровід та підтримає людину поки вона встає на власні ноги. Робота з психологом побудована таким чином, що людина знову віднаходить в собі сили для власного життєтворення і відновлює особисту автономність. В процесі роботи формуються навички самодопомоги. Це цінне вміння для кожної людини, не тільки внутрішньо переміщених осіб чи постраждалих від війни.

Одним із сучасних напрямків самодопомоги є самоспівчуття. В кожному з нас живе “внутрішній критик". Ми так виховані, що надаємо цьому критику величезну значущість, “годуємо” його своїми страхами. Нам здається, що якщо ми себе сваримо, якщо піддаємо сумніву свої вчинки, якщо ми себе порівнюємо з кимось, якщо боїмося помилитися, то це все ми робимо собі "на благо"! Наче мотивуємо себе до нових звершень. Але той критик постійно тримає нас у напруженому і тривожному стані. Якщо цей стан тривалий, то може привести до розладів психічного і соматичного здоров’я.

Активність “внутрішнього критика” можна контролювати через освоєння навичок самоспівчуття. Щоб освоїти цей метод пропоную просту й ефективну вправу - вона змінює емоційний стан людини і нормалізує переживання. ЇЇ варто виконати, якщо ви маєте якісь риси, які вас засмучують, викликають почуття сорому, невпевненості або “недостатньої хорошості”. Вправа допоможе звернутися до себе з позиції прийняття і співчуття. Для її виконання потрібно мати трохи часу, спокійне місце, папір і ручку.

🔹Які недоліки змушують вас відчувати себе не таким, як усі?
Спробуйте написати про свою проблему, через яку ви відчуваєте себе ненормально або поганою (зовнішність, проблеми в роботі або стосунках тощо).

🔹Які емоції виникають у вас, коли ви думаєте про цей аспект себе?
Постарайтеся просто відчути свої емоції саме такими, якими вони є. Не перебільшуйте і не применшуйте. Напишіть про свої емоції.

🔹А тепер напишіть собі листа з позиції уявного щирого друга (подруги).

Візуалізуйте собі уявного друга (подругу), який повністю вас приймає, є добрим і співчутливим. Уявіть, що він може відмічати всі ваші сильні і слабкі сторони, зокрема і ті, про які ви тільки що писали в першій частині. Пофантазуйте про те, що цей друг відчуває до вас і про те, як любить і приймає вас саме таким (такою), які ви є, з усіма вашими людськими вадами.

У своїй великій мудрості цей друг вловлює історію вашого життя і безліч подій, які відбулися у вашому житті, щоб створити вас таким (такою), яким (якою) ви є в цей момент. Ваші конкретні труднощі пов’язані з багатьма речами, які ви не обов’язково обирали: ваші гени, історія вашої сім’ї, життєві обставини – речі, які були поза вашим контролем.

Спробуйте написати собі листа з позиції друга – зосередьтеся на переживанні ненормальності, за яку ви схильні так суворо засуджувати себе. Що б цей друг висловив вам про ваші “недоліки” з позиції безмежного співчуття? Що б написав, аби нагадати, що ви лише людина, що у всіх людей є і сильні, і слабкі сторони? І якщо ви думаєте, що друг запропонує можливі зміни, які ви повинні зробити у своєму житті, як ці речі вплинуть на почуття безумовного розуміння і співчуття? Коли ви пишете собі з позиції доброго уявного друга постарайтеся наповнити ваш лист потужним почуттям прийняття, доброти, турботи й прагнення до здоров’я і щастя.

🔹Практикуйте співчуття, яке заспокоює і втішає вас особисто.
Після того, як напишете листа, відкладіть його на деякий час. Потім поверніться і прочитайте його знову, впускаючи втішні слова у свій внутрішній світ.Відчуйте, як співчуття ллється на вас, заспокоюючи і втішаючи вас, ніби прохолодний вітерець у гарячий літній день. Любов, почуття близькості й прийняття – ваше право за народженням. Щоб отримати їх, вам потрібно любити себе!

Підготувала
Корміленко Інна, психологиня ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”

🟩Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Допомога та захист прав жителів п’яти деокупованих громад Херсонщини», який впроваджує громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку» за фінансової підтримки Європейського Союзу, Нідерландського Гельсінського Комітету, МГО “Людина в біді” та Паризького центру громадянського суспільства. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Безкоштовну психологічну консультацію можна отримати за телефоном - (066)9990142. З фахівцем ви зможете домовитись про зустріч в офісі, під час виїзду або ж пропрацювати вашу ситуацію дистанційно!

Дописати коментар

0 Коментарі