Щоб допомагати іншим - маєш навчитися піклуватися про себе!



Психологиня ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” Інна Корміленко сьогодні зустрілася з фахівчинями соціальної сфери Станіславу. Зустрічалися онлайн, адже безпекова ситуація змінюється кожного дня, дуже важко планувати живі зустрічі в населених пунктах Станіславській громаді. Але і ми, і команди громад адаптуємось під умови та знаходимо варіанти якісного спілкування та роботи. Тема зустрічі була заявлена самими працівницями сільської ради.

Жінки працюють в умовах постійних обстрілів. Небезпека чекає на кожному кроці. Будівля, в якій працюють працівниці - пошкоджена. Не дивно, що така ситуація впливає і на їх настрій, і їх клієнтів. Журба, роздратованість, сум, розгубленість, відчай - всі ці емоційні стани зустрічаються в коридорах і кабінетах.

Але спеціалістів сільської ради нічого не зупиняє, вони надають широкий спектр послуг місцевому населенню, намагаються кожного зрозуміти та підтримати. Тож темою зустрічі обрали "Стрес. Як собі допомогти?".

Психологиня Інна Корміленко ознайомила присутніх із поняттям стресу, розповіла про його вплив на здоров'я і нервову систему. Розібрали реакцію симпатичної нервової системи на різні органи та життєдіяльність організму в цілому. І вчилися "запускати" собі на допомогу парасимпатичну нервову систему.

“Жінки активно працювали, щиро ділилися власним трудовим та особистим досвідом, розбирали різні реальні ситуації. Кожна людина по різному реагує на стресові події, але все одна ми змогли вивести загальні правила ефективної роботи” - розповідає Інна Корміленко

🔹 В першу чергу дбайте про себе! Залишайтесь в безпеці! Доведіть до автоматизму реакцію, коли треба сховатися у безпечне місце.
🔹 Дотримуйтеся водного та харчового балансу. Спіть, коли є можливість.
🔹 Приділіть свою увагу тому, що ви можете зробити прямо тут і зараз.
🔹 Будьте корисним! Ваші руки, знання та вміння можуть принести користь тим, хто поряд.
🔹 Просіть про допомогу та делегуйте.
🔹 Говоріть про свої емоції та почуття. Це можна робити з друзями, рідними чи колегами. Якщо немає змоги проговорити, то пропишіть на папері кілька речень.
🔹 Складіть список задач, які ви можете зробити прямо зараз. Беріться за ті справи, які будуть зараз вам під силу. Не звинувачуйте себе в тому, що мало зробили. Хваліть себе за результат.
🔹 Відпочивайте і робіть перерви! Варто це робити частіше, ніж в мирний час.
🔹 Дихальні вправи - універсальний інструмент на всі випадки життя. Нервуєте, то дихайте глибоко, щоб заспокоїтися.
🔹 Розвантажте голову малюванням, тіло - спортом, емоції - спілкуванням.

“Спілкування було теплим та щирим. Радію, коли вдається налаштувати групу на приємні емоції та результативну роботу. Жінки розходилися з хорошим настроєм, обговорювали ідеї саморегуляції, які будуть застосовувати на практиці. Ми підібрали дуже багато способів, то точно кожна підбере для себе оптимальний варіант!” - підсумувала Інна Корміленко.

Попереду у соціальних працівниць наших партнерських громад ще дуже багато спілкування та змін. Адже продовжується реалізація проєкту “Відновлення надання соціальних послуг у звільнених громадах Херсонської області” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Дописати коментар

0 Коментарі