Підсумки проєкту «Допомога та захист прав жителів п’яти деокупованих громад Херсонщини»

Громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” є невеличкою локальною спільнотою однодумців, ми з 2006 року мріємо про розвиток своїх сільських громад на Херсонщині та працюємо над здійсненням цієї мрії.

Права людини - це фундамент, на якій ця діяльність базується. Більше 10 років команда надає безоплатну правову допомогу односельцям, а виїзди фахівців в села, особливо віддалені, часто є єдиною можливістю для вразливих сільських жителів отримати вирішення своїх земельних, спадкових, сімейних, житлових питань в законний спосіб. За цей час більше 5 тисяч людей змогли захистити свої права.

“Після 24 лютого 2022 року завдяки підтримці наших партнерів, ми не зупинили свою правозахисну діяльність - консультували громадян спочатку дистанційно, коли громади були окуповані, а після деокупації відновила свою діяльність мобільна бригада. З лютого 2023 року разом з юристом допомогу надає і психолог. Ми створили гарячі телефонні лінії з психолого-правового консультування, щоб послуги були більш доступними для людей” - розповідає Катерина Оксенюк, заступниця голови правління організації.

У квітні цього року ми отримали підтримку цієї нашої діяльності від Європейського Союзу, Нідерландського Гельсінського Комітету, МГО “Людина в біді” та Паризького центру громадянського суспільства.

За ці 4 місяці наша юристка Антоніна Тищенко надала 254 консультації. Ті хто бував в нашому офісі точно помітив, що пані Антоніна постійно на зв’язку - консультує телефоном, приймає людей, планує виїзди. Окремо дякуємо їй, що не дивлячись на зайнятість із справами клієнтів, вона встигала готувати юридичні консультації для сайту Білозерка.Інфо, щоб якнайбільше людей могли запобігти певним проблемам. Найкращими вважаємо наступні:


Наша натхненна психологиня Інна Корміленко надала 253 психологічних консультації за 4 місяці проєкту. Війна безсумнівно є стресовою ситуацією, але питання, з якими звертаються мешканці деокупованих сіл, досить різні. Поряд з питаннями усвідомлення смертності та тривожності були й знайомі для всіх проблеми в особистому житті, дитячі травми, управління емоціями та розлади сну.

“Одна з категорій клієнтів - це ті, які живуть у зоні бойових дій і перебувають у постійному дистресі. Часто, окрім наданих технік зняття стресу та саморегуляції, людина приходить просто виговоритися та поплакати. Дехто став випадковим свідком і був присутній на місці насильницької смерті інших. Таким клієнтам, окрім консультації, рекомендовано йти у психотерапію або групи взаємопідтримки. Багато є випадків, коли люди звертаються після смерті близьких та рідних. Таким клієнтам надається допомога у проживанні горя, в залежності від його стадії. Інколи це телефонний супровід протягом перших тижнів” - розповідає психологиня Інна Корміленко про свою діяльність в рамках проєкту.


Окремим викликом для команди та психологині стало консультування дітей - тут грає і емоційна складова, і безпекова. Але і з цим впорались - частину консультацій організували дистанційно, а частину в приміщенні з укриттям. Всі заняття будувалися у ігровій формі та були спрямовані на розвиток уваги, сприйняття, пам'яті і розв'язання конкретної проблеми.

“Щаслива, що робота з психологом вже нормалізується в нашому суспільстві. Ніхто не осуджує інших, навіть заохочують та рекламують один одному мої послуги. За ці чотири місяці до мене не одноразово зверталися чоловіки, які так само потребують фахової допомоги та дружнього плеча” - зазначила психологиня Інна Корміленко.

Крім діяльності мобільної бригади у складі психолога та юриста, в рамках проєкту наша організація отримала суттєву підтримку для вирішення нагальних проблем - придбали комп'ютерне обладнання для команди, яка розширилась, та техніку для роботи в екстремальних умовах без електроенергії та зв’язку.

Попри воєнний стан, обстріли, підтоплення, стрес та страх, наша команда працює, щоб люди не втратили віру у верховенство правосуддя, захистили свої права та змогли поліпшити свій психоемоційний стан.

Підготувала
Погрібна Людмила

Дописати коментар

0 Коментарі